Доступність посилання

ТОП новини

Зона вільної торгівлі з ЄС буде скоро «технічно готова» до підписання – урядовець


Урядовий уповноважений із питань європейської інтеграції Валерій Пятницький заявив сьогодні, що угода про асоціацію між Україною та ЄС у частині створення поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі буде «повністю готова для підписання з точки зору всіх необхідних технічних моментів, перевірки коректності тих чи інших елементів цієї угоди» вже найближчими тижнями.

При цьому він не забажав робити прогнози, коли цю угоду підпишуть. «Є певні чинники, які так чи інакше впливають на цей процес», – сказав він на прес-конференції.

Урядовий уповноважений наголосив, що визначення дати підписання угоди є питанням політичної домовленості.

При цьому він звернув увагу, що планована поглиблена та всеосяжна зона вільної торгівлі України з Європейським Союзом більш об’ємна та глибока, ніж аналогічний договір про зону вільної торгівлі з кількома країнами СНД.

За словами урядовця, угода з ЄС «всеосяжна», і якщо в ній є якісь вилучення, то вони єдині для всього Євросоюзу; за своїми наслідками угода з Європейським Союзом веде до суттєвих змін торговельного режиму, а угода з країнами СНД суттєво не вплине на зміну торговельного режиму з країнами СНД із правового погляду, хоча теж певною мірою сприятиме розвиткові економічних відносин.

Договір про зону вільної торгівлі в межах СНД підписали в жовтні минулого року 8 країн-учасниць СНД з 11. Прем’єр-міністр Микола Азаров повідомив тоді, що цей договір передбачає низку вилучень із режиму вільної торгівлі, зокрема, на цукор, нафту і газ, які передбачають скасувати з часом. Опозиція звинувачувала тоді прем’єра в зраді національних інтересів. Натомість і прем’єр, і Президент Віктор Янукович заявляли тоді, що цей договір не перешкоджатиме євроінтеграції України, зокрема, створенню зони вільної торгівлі України і ЄС.

У грудні в Києві відбувся саміт Україна – ЄС, на якому, всупереч первісним очкуванням, не було парафовано угоду про асоціацію України і Євросоюзу, частиною якої є угода про створення зони вільної торгівлі України і Європейського Союзу.
XS
SM
MD
LG