Доступність посилання

ТОП новини

США застерігають Латинську Америку від зв’язків із Іраном


Сполучені Штати Америки застерегли в п’ятницю країни Латинської Америки від поглиблення своїх зв’язків із Іраном напередодні майбутнього візиту іранського президента Махмуда Ахмадінеджада до чотирьох країн регіону.

Як заявив Державний департамент США, планований візит до Венесуели, Нікарагуа, Куби й Еквадору наступного тижня має на меті «намолотити собі нових друзів».

За словами речниці Держдепартаменту Вікторії Нуланд, США «абсолютно чітко» дають знати країнам усього світу, що «зараз не той час, щоб поглиблювати зв’язки з Іраном, чи то в галузі безпеки, чи економічні».

Попередніми днями, крім напруженості навколо іранської ядерної програми, також зріс обмін попередженнями між Іраном і США.

Зокрема, раніше в п’ятницю Іран повідомив, що анонсовані раніше нові військово-морські навчання в Ормузькій протоці і Перській затоці відбудуться в лютому, після того, як попередні такі 10-денні навчання в регіоні завершилися щойно на початку січня. Перед цим у Тегерані заявляли про неприпустимість перебування в регіоні військових кораблів США. Іран також погрожував було перекрити Ормузьку протоку, визначально важливий маршрут транспортування нафти танкерами, в разі запровадження санкцій на експорт іранської нафти, але потім, як виглядає, відкликав цю погрозу. Сполучені Штати натомість заявляли, що зроблять усе, щоб Ормузька протока лишалася відкритою для міжнародного мореплавства.
XS
SM
MD
LG