Доступність посилання

ТОП новини

Християни святкують Різдво за «старим стилем»


Частина християн, зокрема, кілька православних церков, а також вірні деяких інших церков східних обрядів, які досі дотримуються юліянського календаря, святкують у суботу, 7 січня, Різдво.

Після традиційного Святвечора ввечері в п’ятницю мільйони вірних зібралися в храми на Різдвяну службу Божу в ніч на неділю.

Зокрема, у храмі Різдва Христового в Вифлеємі на Західному березі Йордану, що стоїть на місці, де, за переказами, й народився Ісус Христос, у Різдвяній службі взяли участь тисячі людей, головно місцевих православних арабів.

У найбільшій переважно православній країні, Росії, на службі в головному соборі Російської православної церкви, храмі Христа-Спасителя в Москві, був присутній і президент Росії Дмитро Медведєв.

В Україні Президент Віктор Янукович святкує Різдво в Почаївській лаврі на Тернопільщині, яка належить Українській православній церкві (Московського патріархату).

Цього дня святкує Різдво лише частина православних – в Україні, Росії, Сербії, Грузії, вірні Єрусалимського патріархату в Ізраїлі і Йорданії й нечисленні «старокалендарники» у Греції, – а також вірні більшості східно-католицьких церков (зокрема, УГКЦ) і так званих давньосхідних, які досі користуються юліянським календарем. За ним дата Різдва, 25 грудня, настає 7 січня за григоріянським календарем через різницю між ними, яка цього століття становить 13 днів і в майбутньому ще зростатиме.

Водночас більшість православних церков перейшла на так званий новоюліянський календар, який найближчими століттями не відрізнятиметься від звичайного григоріянського, але передбачає обчислення дати Великодня за тими ж правилами, що й юліянський. Ці церкви, а також християни західних обрядів (римо-католицького, низки протестантських), які користуються григоріянським календарем, уже відсвяткували Різдво 25 грудня.

А Вірменська апостольська церква, одна з давньосхідних, за давньою традицією відсвяткувала Різдво 6 січня.
XS
SM
MD
LG