Доступність посилання

ТОП новини

Президент Сербії закликає косовських сербів триматися


Президент Сербії Борис Тадич закликав у суботу місцевих сербів на півночі Косова триматися своєї церкви, віри і звичаїв і зберігати сербську ідентичність.

Виступаючи в день Різдва в стародавньому сербському православному монастирі Великі Дечани на заході Косова, Тадич заявив, що Сербія не має наміру визнавати самопроголошене Косово як незалежну державу. На запитання про таку можливість він сказав: «Ви знаєте мою відповідь, і вона коротка і ясна: ніколи».

Президент Сербії також заявив, що його країна не погодиться з вимогою закрити деякі свої інституції, які ще діють на півночі Косова, де більшість населення становлять місцеві серби. За його словами, виконання такої вимоги з боку деяких впливових держав означало б відхід сербського населення з Косова.

У п’ятницю автоколону Тадича, який їхав до Великих Дечан під охороною поліційних сил Євросоюзу, закидала камінням юрба косовських албанців.

Косово односторонньо проголосило незалежність від Сербії 2008 року після тривалої напруженості в відносинах між владою Сербії і місцевими албанцями, які становлять більшість у цьому регіоні.
XS
SM
MD
LG