Доступність посилання

ТОП новини

Іранський суд засудив до страти американця


Амір Мірза Гекматі
Амір Мірза Гекматі
Прага – Іранський суд засудив до страти американського військового піхотинця, який також є громадянином Ірану, за звинуваченням у шпигунстві на користь Центрального розвідувального управління США. Речник державного департаменту США Алан Ейр заявив, що звинувачення є «сміховинними» і що Іран має «довгу історію безпідставного звинувачення людей у шпигунстві та ув’язнення американських громадян з політичною метою».

За повідомленням іранського агентства ISNA, головний прокурор Ірану Голямхосейн Мохсені-Еджеї заявив, що американця іранського походження Аміра Мірзу Гекматі, який для Ірану є також його громадянином, засудили до страти за «співпрацю з ворожою країною, Америкою, і за шпигунство» на користь ЦРУ. Також Гекматі звинувачують у «війні проти Бога». Засуджений має 20 днів на подачу апеляції до верховного суду Ірану.

Гекматі, якому 28 років, звинувачують у тому, що він проходив військовий вишкіл на американських базах в Афганістані та Іраку. За словами іранських слідчих, Гекматі визнав факт співпраці з ЦРУ, але заявив, що він не хотів нашкодити інтересам Ірану.

У грудні іранське державне телебачення показало відеозапис, на якому Гекматі признавався, що він проходив навчання на американській базі і що його заслали до Тегерана, щоб він став подвійним агентом в іранській розвідці.

На Гекматі тиснули

Американські офіційні особи заявили, що Гекматі був очевидно під тиском, коли це відео було записане. Швейцарським дипломатам, які займаються дипломатичними питаннями США за відсутності двосторонніх дипломатичних стосунків Сполучених Штатів з Іраном, жодного разу не дали можливості побачитися з Гекматі.

Американські родичі Гекматі також стверджують, що він обмовив себе під тиском. Вони стверджують, що Гекматі, який народився у США і закінчив школу в штаті Арізона, поїхав до Тегерана, щоб відвідати своїх бабусь, але був заарештований чотири місяці тому.

На думку іранського правозахисника у Парижі Абдулкаріма Лагіджі, Іран уже не перший раз використовує сфабриковані справи проти журналістів, вчених та інших експертів, щоб використовувати їх як важіль у переговорах зі заходом.

«Ця справа є політично мотивованою. Упродовж останніх десяти років було чимало випадків, коли людей засуджували за подібними звинуваченнями», – говорить правозахисник.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG