Доступність посилання

ТОП новини

Нові акції студентів проти Табачника


Урядовий законопроект про вищу освіту викликав нову хвилю спротиву студентів
Урядовий законопроект про вищу освіту викликав нову хвилю спротиву студентів
Київ – Урядовий законопроект про вищу освіту викликав нову хвилю спротиву студентів. Сьогодні під стінами парламенту відбудеться акція протесту проти цього документа. Обурення студентів викликала, зокрема, обіцянка влади прирівняти стипендію до прожиткового мінімуму.

«Користуючись святами, вихідними та канікулами влада протягує свій законопроект, а Табачник збирається за день його узгодити, внести на розгляд Верховної Ради та домогтися ухвалення», – заявляють організатори протесту.

У законопроекті приховані дуже серйозні недоліки, стверджує один із активістів протесту Михайло Лебідь. Він запевняє, що обіцянка Табачника прирівняти стипендії до прожиткового мінімуму – це небезпечний популізм.

«Це підвищення просто передвиборчий подарунок студентам, щоб вони голосували за Партію регіонів. Мовляв, ось яка ця партія хороша. Але після виборів логічним стає питання: а де ж ці гроші взяти, де б зекономити? Тому всім зрозуміло, що після ухвалення цієї норми у законі після виборів буде видана постанова Кабінету Міністрів, яка змінить правила гри: хорошисти (ті, хто має не лише п’ятірки, але і четвірки ) втратять стипендії. Сам Табачник про це говорив, просто всі про це забули», – зауважує Лебідь.

Урядовий законопроект містить ще низку підводних каменів, стверджують протестувальники. Зокрема, щорічне збільшення плати за навчання для студентів-контрактників. Крім того, у законопроекті пропонується враховувати не лише бал зовнішнього незалежного оцінювання, але і бал атестата та оцінки від вишу. Такий механізм може посилити корупцію під час вступу до ВНЗ, зауважують експерти.

Законопроект отримав позитивну оцінку Ради Європи

Між тим міністр освіти, науки, молоті та спорту Дмитро Табачник запевняє, що саме урядовий законопроект відповідає всім інтересам студентів. І зміни до закону схвалили в низці міжнародних організацій.

«Завершене обговорення нової редакції Закону «Про вищу освіту». Вона пройшла обговорення у всіх регіональних радах ректорів вищих навчальних закладів, експертизу у Раді Європи і одержала там позитивну оцінку. Якщо закон буде ухвалено, то стипендія значно зросте, бо вперше за всі часи вона буде дорівнювати прожитковому мінімуму і разом із ним і буде зростати», – зазначив міністр.

Наразі у Верховній Раді зареєстровані ще два альтернативні урядовому законопроекти про вищу освіту. Один – від опозиції, його авторами є Арсеній Яценюк та Леся Оробець, автором іншого є депутат від Партії регіонів Юрій Мірошниченко.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG