Доступність посилання

ТОП новини

«Законопроект Табачника». Що не так?


Студенти протестують проти реформи вищої освіти
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Київ – Близько 30 активістів громадських організацій провели у Києві акцію протесту проти законопроекту «Про вищу освіту». На думку організаторів акції, у разі ухвалення проект закону позбавить студентів-«четвірочників» стипендій, а також дозволить вишам щорічно збільшувати оплату навчання для тих, хто вчиться на контрактній основі.

Учасники мітингу також переконані, що законопроект, поданий Кабміном, обмежить автономію вишів і збільшить масштаби корупції під час вступних іспитів.

За словами організаторів протесту, у них є застереження щодо усіх трьох проектів закону, поданих на розгляд Верховної Ради. Але «законопроект Табачика» є найгіршим, стверджують вони. Сумніви викликає також передбачена законопроектом можливість виключати з вишів за «академічний плагіат». Організатори протестів стверджують, що проектом не передбачено, яким чином визначатиметься, що саме є «академічним плагіатом». Відтак це дасть можливість керівникам вишів виключати будь-кого зі студентів.​

Протестувальники спробували зайти до будівлі комітетів Верховної Ради, і передати членам Комітету свої вимоги щодо законопроекту та символічний «подарунок». Сталася сутичка з охороною. Учасників акції виштовхали з будівлі лише з допомогою правоохоронців.

Після цього до учасників акції вийшов голова парламентського Комітету з питань освіти і науки Максим Луцький. За його словами, усі три подані законопроекти розглядатимуться в рамках передбаченого регламенту і всі вимоги законності буде дотримано. Нардеп пообіцяв врахувати вимоги студентів та запросив трьох із них на засідання комітету.

Максим Луцький, голова Комітету з питань освіти і науки
Максим Луцький, голова Комітету з питань освіти і науки
Організатори акції заявляють, що не вірять у те, що мають можливість вплинути на рішення комітету. «Вони аргументи наші знають уже рік. Максимум, що ми можемо виграти (сподіваюсь, що ми це зробили), – щоб вони не поставили жоден із законопроектів на цей сесійний тиждень», – каже один із організаторів акції Михайло Лебедь.

Справа в тому, що за тиждень народні обранці матимуть депутатські канікули, які триватимуть до лютого. Таким чином громадські організації матимуть час для підготовки більш масових протестів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG