Доступність посилання

ТОП новини

Студенти КПІ вимагають демократичних виборів ректора


Понад тисяча студентів Київської політехніки вимагали від Міністерства освіти провести чесні вибори ректора університету, Київ, 26 жовтня 2011 року
Понад тисяча студентів Київської політехніки вимагали від Міністерства освіти провести чесні вибори ректора університету, Київ, 26 жовтня 2011 року

Валерія Розенбліт Київ – У середу студенти Київської політехніки вийшли на акцію протесту. Вони вимагають від Міністерства освіти не втручатися у вибори нового ректора. Контракт чинного ректора КПІ Михайла Згуровського закінчується 1 листопада. Але новий конкурс на посаду ректора міністерство оголошувати не поспішає. В університеті побоюються, що конкурс так і не відбудеться, а на посаду виконувача обов’язків відомство призначить «свою» людину. Міністерство освіти закиди відкидає, а сам протест називає «мишачою метушнею».

«Табачнику, вийди до студентів!»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У середу біля стін КПІ майоріли яскраві плакати і звучали гучні гасла. Потім колона з близько тисячі студентів вирушила до будівлі Міністерства освіти та науки. Студенти вимагають дати можливість університету провести демократичні вибори ректора.

«Ми відстоюємо права та демократію в Україні, зокрема, в КПІ. На даний момент важливо, щоб в нашій Україні демократія не загинула під тиском влади. Саме тому тут зібралося стільки студентів», – зазначив один із учасників акції.

Побоювання поділяє і чинний ректор університету Михайло Згуровський. У зверненні до студентів він наголосив, що якщо виборів не буде, університетові після 1 листопада слід очікувати на згортання демократії.

«Без оголошення конкурсу може бути призначена нова людина (зі складу КПІ чи стороння), яка не матиме легітимності як не обрана колективом. Але ця людина матиме усі права ухвалювати будь-які рішення з позиції ректора. Окрім того, вона буде залежна лише від тих, хто її призначив, а не від колективу, оскільки він її не обирав. За таких обставин нині дійсно можливі різні сценарії розвитку подій», – написав у своєму зверненні ректор КПІ Михайло Згуровський.

Табачник каже, що не може оголосити конкурс на «живе місце»

Тим часом міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник називає таку інформацію брехнею і обіцяє, що вже 1 листопада буде оголошено конкурс на посаду ректора КПІ, але не раніше від цього терміну.

«Контракт ректора КПІ закінчується 1 листопада. По цей день включно він на роботі. І оголошувати конкурс на живе місце, яке не є вакантним, я не маю права, як і будь-який інший керівник. Все це «мишача метушня». Закінчиться контракт, і тоді буде оголошено конкурс», – зазначив Табачник.

Але в університеті кажуть, що оголосити конкурс до завершення терміну дії контракту чинного ректора можливо, бо закон цього не забороняє. Але міністерство не хоче цього робити, вважає представник трудового колективу університету Михайло Родіонов.

«Якщо у першому випадку, коли оголошується конкурс до закінчення контракту, виконувачем обов’язків ректора залишається чинний ректор, тобто він легітимно обраний, то в іншому випадку може бути призначена виконувачем обов’язків й інша особа, і є випадки, коли призначаються навіть сторонні особи, ті, які не працюють в університеті», – зазначив Михайло Родіонов в інтерв’ю Радіо Свобода.

Студенти бояться «дерибану» земель КПІ

Виконувач обов’язків ректора може керувати університетом до півроку. Не на мікрофон студенти та викладачі кажуть, що міністерство хоче скористатися можливістю, щоб «роздерибанити» землі КПІ. Про це ж пишуть студенти і на сайті своєї газети.

«Вони вже приходили. Тоді їм потрібна була наша база відпочинку, наш парк, наша земля біля корпусу № 18, земля на Печерську під нашим ВІТІ. І те, що на землі… Тепер ми потрібні їм цілком без залишку. Вони відмінно засвоїли, що для того, щоб обезголовити, потрібно очолити. У зв’язку з цим їм потрібно – кров з носу – «завести» до нас будь-якого «свого», хоч і з приставкою «в. о.», – мовиться у студентській газеті КПІ.

Ситуація в КПІ нині як дежавю для колишнього ректора Донецького національного університету Володимира Шевченка. Його звільнили з посади у липні минулого року, позбавивши можливості брати участь у конкурсі на посаду ректора.

«Якщо у минуле заглянути, то дивіться, що виходить. У Дніпропетровську ректор був Пресняков Володимир, академік, і його «кишнули». Потім Скопенка, академіка, потім Шевченка. Тепер Згуровський – теж академік. Якась закономірність є. Мабуть, ректори, які мають свою думку, свої підходи до розвитку вищої освіти, і викликають негаразди у нашого керівництва», – припустив Володимир Шевченко у розмові з Радіо Свобода.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG