Доступність посилання

ТОП новини

Янукович на білбордах: соціальна реклама чи спроба поліпшити імідж?


Львів – Правоохоронці перевіряють факти пошкодження білбордів із зображенням Президента у Львові, Запоріжжі, Києві, на Рівненщині і Волині і навіть порахували збитки – понад 90 тисяч гривень. У Львові порушено кримінальну справу за статтею «хуліганство» і шукають людину, яка облила рекламний щит фарбою кілька днів тому. Однак хто оплачує і замовляє білборди з зображенням Президента, яку користь вони несуть суспільству?

«Вітаймо рік Євро – 2012-й. Цей рік відкриє Україну для Європи та світу», – промовляє Президент Віктор Янукович з білбордів розміром 3 на 6 метрів. Один із десяти у Львові невідомий обляпав фарбою. Працівники фірми «Октагон Аутдор» відразу заліпили знищену рекламу.

Це підприємство виділило два щити у Львові під рекламу Президента, розповів працівник фірми Богдан: «Нам плакати надіслали, і ми розмістили. Це соціальна реклама, вона безкоштовна, і ми надали у мерію перелік вільних щитів, так як маємо підписаний договір».

За договором зі Львівською міською радою, кожне рекламне підприємство має надавати на рік 5 відсотків від загальної площі рекламних щитів під соціальну рекламу. Розмістити рекламу із зображенням Януковича чиновники змусили ще кілька львівських фірм.

Посадовці Львівської ОДА відмежовуються від реклами Януковича

Із проханням розмістити новорічно-різдвяне привітання Віктора Януковича як соціальну рекламу до Львівської міськради звернулась обласна державна адміністрація, такі листи надійшли й у районні адміністрації Львівщини. Ба більше, чиновники ОДА, за вказівкою керівника Михайла Костюка, розіслали ще й розпорядження головам райадміністрацій, що ті відповідають за стан білбордів, тобто мають забезпечити їхнє збереження, а у разі пошкодження «відповідно реагувати».

Чому реклама з зображенням Віктора Януковича є соціальною, скільки щитів розміщені по області, хто заплатив за друк, встановлення і розробив дизайн? Із такими запитаннями Радіо Свобода звернулось до начальника головного управління з питань внутрішньої політики, преси та інформації Львівської ОДА Богдана Кука.

«Я нічого не знаю, не готовий відповісти», – чиновник був небагатослівний. В обласній адміністрація тема білбордів із зображенням Януковича – табу. Посадовці відмежувались узагалі від причетності до розміщення привітання Президента.

Однак у листі до Львівської міськради ОДА мала обґрунтувати корисність і доцільність реклами з зображенням Віктора Януковича для міста. Такою є вимога міськради щодо соціальної реклами. За визначенням Асоціації соціальної реклами, це мала бути реклама, присвячена суспільним інтересам, впливу на суспільну думку з приводу охорони здоров’я, соціального захисту населення, екології, безпеки життя.

Львів’яни не звертають увагу на білборди

Радіо Свобода поцікавилось думкою львів’ян, як вони сприймають соціальну рекламу з зображенням Президента.

– Я ніколи на ці білборди не звертаю увагу, але з зображенням Януковича бачив. На моє ставлення до Президента це аж ніяк не впливає.

– Соціальна реклама має бути соціальною. А з Президентом – це піар його служби, щоб показати Януковича гарним, що він багато працює. Це робиться, щоб запрограмувати людей, що такий добрий у них Президент і так дбає про всіх.

– Я не дивлюсь на ці білборди. Як вони можуть на мене вплинути, коли я маю свою думку?

У середньому у Львові оренда комерційного рекламного щита становить близько 1600 гривень на місяць, друк реклами майже 300 гривень, ще є витрати на встановлення білборда.

Із питаннями щодо замовника і фінансування виготовлення реклами з зображенням Президента, про кількість цих білбордів на території України Радіо Свобода звернулось і до прес-секретаря Президента Дарії Чепак, але на момент виходу матеріалу в ефір відповідь від неї так і не надійшла.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG