Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині через скандал навколо президента з’явилось нове дієслово


Президент Німеччини Кристіан Вульфф
Президент Німеччини Кристіан Вульфф
Скандал довкола президента Німеччини Кристіана Вульффа, причиною якого була інформація про незаконний кредит та тиск на пресу, став причиною виникнення нового дієслова «wulffen» у німецькій мові, яке є похідною від прізвища президента.

Речник Німецької асоціації мови, Гольґер Клатте розтлумачив агентству DPA в Дортмунді, що слово має два значення. Одне з них – «залишити текст на телефонному автовідповідачі», а інше значення – «говорити правду не до кінця, але при цьому не розглядатися як брехун». «Ми побачимо, яка версія здобуде перевагу», – повідомив Клатте.

Німецький президент Вульфф вже 4 тижні поспіль стоїть у центрі гострої критики ЗМІ через фінансування свого приватного будинку та дорогих відпусток за рахунок багатих друзів. Крім того, йому закидають, що він намагався залякати головного редактора газети Bild Кая Дікмана, щоб той не оприлюднював статтю про згадані оборудки. Оскільки Дікмана не було в офісі, президент залишив йому інформацію з погрозами на голосовій пошті.

Згодом Кристіан Вульфф публічно вибачився за свій дзвінок до газети Bild і назвав його великою помилкою, однак в інтерв’ю німецькому телебаченню, яке він дав 4 січня, нічого не сказав про аналогічний дзвінок керівнику видавництва Springer.

У відповідь на заклики про відставку Вульф наполягає на тому, що робити цього не збирається. А на новорічному прийомі для співробітників президентського відомства він сказав своїм підлеглим, що «за рік про все це забудуть».
XS
SM
MD
LG