Доступність посилання

ТОП новини

Гілларі Клінтон вимагає ґрунтовного розслідування відеозапису з піхотинцями


Гілларі Клінтон у Держдепартаменті США відповідає на запитання про морських піхотинців, 12 січня 2012 року
Гілларі Клінтон у Держдепартаменті США відповідає на запитання про морських піхотинців, 12 січня 2012 року
Держсекретар США Гілларі Клінтон закликала детально розслідувати відеозапис, що з’явився в інтернеті, з морськими піхотинцями в Афганістані.

Виступаючи у Вашингтоні у четвер після переговорів з алжирським колегою Мурадом Меделчі, Клінтон заявила: «Будь-хто, хто виявиться причетним до цього, або знав про це, має нести повну відповідальність».

Цього ж дня міністр оборони США Леон Панетта засудив відеозапис, на якому морські піхотинці мочаться на тіла вбитих бойовиків руху «Талібан», заявивши, що винні повинні понести покарання.

«Я бачив запис, і я вважаю вкрай прикрим те, що в ньому показано», – мовиться в заяві шефа Пентагону, який віддав наказ морським піхотинцям і командуванню міжнародних сил і військ США в Афганістані розслідувати інцидент.

«Ті, хто брав участь у цьому, будуть притягнуті до відповідальності в повному обсязі», – заявив Панетта.

Пентагон уже розпочав розслідування з приводу того, що відбувається на відео, однак достовірність відеоролика поки що не була встановлена.

Раніше в четвер в офіційній заяві корпусу морських піхотинців йшлося про те, що справжність або походження відео неперевірені. Водночас дії, що зображуються, не узгоджуються з цінностями морських піхотинців США.

Офіс президента Афганістану Хаміда Карзая розмістив у четвер заяву, в якій мовиться, що афганський уряд «серйозно стурбований» цим відео.

Представник талібів Забігулла Муджахед назвав відео «варварським». Однак він сказав, що воно не вплине на мирні переговори щодо обміну ув’язненими, які в нинішній час тривають.
XS
SM
MD
LG