Доступність посилання

ТОП новини

Чеський герой Ян Палах: життя за свободу


Прага – У п’ятницю в Чехії розпочинається «Тиждень пам’яті Яна Палаха» – празького студента, який закінчив життя самоспаленням на знак протесту проти окупації Чехословаччини у серпні 1968 року. Минає 42 роки від цієї події, але пам’ять про Палаха не згасає. Започаткована Вацлавом Гавелом традиція днів пам’яті Яна Палаха живе і нині.

16 січня 1969 року студень філософського факультету Карлового університету в Празі Ян Палах вийшов на Вацлавську площу в самому центрі столиці тодішньої Чехословаччини, підійшов до поштової скриньки і вкинув туди кілька листів, потім піднявся площею вище до Національного музею, облив себе бензином і підпалив.

Все відбулось блискавично, жива постать перетворилась на живий смолоскип, Ян Палах ще зумів пробігти кілька метрів і потім упав. Через кілька днів, 19 січня, від опіків Ян Палах помер.

В одному із надісланих листів він написав, що після окупації країни військами Варшавського пакту його народ «опинився на краю безнадії», тому він вирішив протестувати, щоб цим шляхом розбудити співвітчизників.

Ще в одній залишеній Палахом записці він виклав вимоги: скасувати цензуру і поширення брехні, а також, знаючи методи комуністичної Служби державної безпеки, наголосив, що діяв свідомо і обдумано.

Розсекречені документи про загибель Яна Палаха

Служба держбезпеки почала відразу після смерті Палаха поширювати листівки, в яких намагалась його дискредитувати, розповів Радіо Свобода історик з чеського Інституту вивчення злочинів тоталітаризму Петр Блажек.

«Вони почали поширювати дезінформацію листівками, їх розкидали немов невідомі особи, але були це працівники Служби безпеки, які співпрацювали з радянськими органами, – розповідає історик. – Сьогодні ми вже знаємо, що радянське керівництво висловлювало своє велике невдоволення роботою Комуністичної партії Чехословаччини. Кілька днів після самоспалення Яна Палаха вони вимагали покласти край вуличним заворушенням. Але докладно чехословацька Служба безпеки розпочала розслідувати справу Яна Палаха аж у першу річницю самоспалення, коли люди стихійно почали згадувати студента, приходити на його могилу».

Служба державної безпеки комуністичної Чехословаччини завела спеціально справу під назвою «Могила», домагаючись перевезення праху Яна Палаха з Праги до його рідного містечка Вшетати неподалік Праги. Восени 1973 року режим свого домігся.

Квіти Яну Палахові від Вацлава Гавела

Усе змінив 1989 рік. У січні 89-го, у день 20-ї річниці самоспалення Яна Палаха, на мітингу його пам’яті в Празі виступив Вацлав Гавел – і був знову заарештований комуністичним режимом. Провина – квіти, які Гавел намагався покласти на місце самоспалення Палаха. Але традиція, започаткована одним великим чехом на пам’ять іншому, живе і нині.

Кожного року у січні проводиться Тиждень пам’яті Яна Палаха, кожного року на місце самоспалення празького студента несуть люди квіти.

А в галереї міста Чеське-Будєйовіце відкрилась особлива виставка, розповів Радіо Свобода її куратор Ріхард Краус.

«Я вибрав в Інституті вивчення злочинів тоталітаризму близько 60 документів у справі Яна Палаха, вони вперше будуть представлені для широкого огляду, – каже він. – Крім цього, в експозиції є посмертна маска Яна Палаха, також я вибрав частину тогочасних фотографій».

Цими днями в багатьох містах і містечках Чехії відбудуться пам’ятні акції на честь Яна Палаха. Одна з них – у містечку Вшетати, де він народився 63 роки тому. Її проводить Спілка Яна Палаха. Чехи своїх героїв пам’ятають, живий смолоскип Яна Палаха палає й досі.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG