Доступність посилання

ТОП новини

Президент Тайваню обраний на другий термін


Президент Тайваню Ма Інцзю обраний керівником країни на другий термін. За попередніми даними, він отримав 51% голосів, тоді як його суперниця Цань Інвень – близько 46%. Остання вже визнала поразку і заявила про те, що залишає посаду лідера опозиційної Демократичної прогресивної партії.

Ма Інцзю, який представляє владну партію «Ґоміньдан», виступає за зміцнення зв’язків з Китаєм, який вважає Тайвань своєю бунтівною територією. Натомість Цань Інвень наполягала на формальному проголошенні незалежності.

Ма Інцзю і «Ґоміньдан» виступають за зміцнення зв’язків із Китаєм і дотримуються принципу «єдиного Китаю». Цей принцип у Тайбеї розуміють як об’єднання Тайваню і континентального Китаю колись у майбутньому, коли в КНР запанує демократія.

Дотепер Тайвань, який офіційно називає себе Республіка Китай, вважає саме себе «справжнім» «єдиним Китаєм» і хотів би приєднати до себе решту Китаю, де нині при владі комуністи.

Але є й течія прихильників відходу від принципу «єдиного Китаю» і офіційного проголошення незалежності під назвою Тайвань чи якоюсь іншою. До неї, зокрема, належить Цань Інвень.

Натомість у Пекіні теж дотримуються принципу «єдиного Китаю», але з протилежного погляду, і вважають Тайвань за китайську провінцію, яка вийшла з-під контролю і має бути повернена під владу Китайської Народної Республіки.

Тайвань історично був однією з провінцій Китаю, яка від 1949 року існує як фактично окрема держава. Більшість держав світу офіційно стоїть на позиції КНР, визнаючи тільки континентальний Китай, хоча має контакти і з Тайванем.
XS
SM
MD
LG