Доступність посилання

ТОП новини

Суд опитав половину свідків у справі Луценка


Частина свідків до цього не бачила Луценка та інших фігурантів справи
Частина свідків до цього не бачила Луценка та інших фігурантів справи
Київ – Станом на 18 січня Печерський суд Києва допитав половину свідків у справі Юрія Луценка, екс-міністра внутрішніх справ, якому інкримінують зловживання посадою, перевищення влади і заволодіння чужим майном. Частина свідків до цього не бачила Луценка та інших фігурантів справи. Сам колишній міністр заявив, що влада свідомо поспішає з вироком щодо нього. Про те, що процес іде до завершення, говорять і його захисники.

18 січня прокуратура намагалася використати як експертів у справі Луценка свідків, які до суду навіть не були з ним знайомі.

Світлану Єрмоленко, керівника Інституту стилістики та культури мови НАН України, викликали як 74-го свідка зі 148, заявлених обвинуваченням у справі Луценка. Вона зізналася, що вперше його бачить, і не може нічого розповісти суду про те, в чому обвинувачують екс-міністра. Єрмоленко пригадала, що Генпрокуратура зверталася до неї з проханням розтлумачити відмінності у значеннях кількох слів, і що вона дала на це письмову відповідь.

Свідка, яка не бачила підсудного, опитали як експерта

Представники прокуратури стали розпитувати свідка про те, як вона ту відповідь готувала, тоді як суд навіть не пояснив іншим учасникам засідання, як це стосується до справи Луценка. Захисників екс-міністра це обурило.

Невдовзі з'ясувалося, що Генпрокуратура замовила дослідниці тлумачення слів «урочистий» і «святковий», оскільки Юрія Луценка обвинувачують зокрема і в тому, що він нібито витрачав бюджетні кошти на святкування дня міліції, порушуючи урядову постанову про обмеження витрат на святкові заходи. Тоді екс-міністр заявив, що обвинувачі порушують закон, допитуючи свідка як експерта. І поцікавився в Світлани Єрмоленко, чи тлумачила вона слова «святковий» і «урочистий» як терміни, що стосуються законності відзначення Дня міліції 2008-2009 років.

«Ви давали відповідь про юридичне значення цих слів?» – запитав підсудний.

«Ні! Загальномовне і юридичне значення – це різні терміни», – відповіла Світлана Єрмоленко.

Суд поспішає, прокуратура приховує кількість свідків – адвокати

З Нового року справа рухається в кілька разів швидше. Засідання тривають
зранку до вечора кожного робочого дня, судді допитують декількох свідків на день. Сьогодні ж суд допитав шістьох свідків, троє з яких знали водія Луценка Леоніда Приступлюка, коли той жив у Рівному, а двоє – працювали з ним у міністерстві. Усі вони є свідками з боку обвинувачення, однак кожен із них запевнив, що не знає ні про які злочинні дії підсудного.

Сьогодні Юрій Луценко через своїх адвокатів заявив, що влада дала вказівку прискорити судовий процес, бо боїться, що найближчим часом Європейський суд з справ людини звільнить його з-під варти:

«Я пов’язую небачений «ентузіазм» суду наді мною саме з переляком замовників мого політичного переслідування. Вони повністю розуміють політичний ефект і реакцію Європейського суду і так само розуміють невідворотність кримінальної відповідальності за скоєне», – відповів журналістам Юрій Луценко.

Кажуть, що процес наближається до завершення, але коли саме буде вирок – спрогнозувати важко, говорить адвокат Луценка Ігор Фомін:

«Перебіг процесу дуже змінився. Починаємо працювати з 9-ї ранку, розглядаємо по 7-8 свідків на день. Відчувається, що судді дуже поспішають».

Чи буде суд опитувати ще понад 70, заявлених обвинуваченням, свідків, чи їх буде менше – представники Генпрокуратури тримають це в таємниці.

«Я не можу вам сказати, скільки свідків залишилося», – заявив представник Генпрокуратури в суді Віктор Клименко. Печерський районний суд Києва продовжить слухати справу Луценка 19 січня з 9 ранку.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG