Доступність посилання

ТОП новини

Проти Луценка свідчать підлеглі вбивці Гонгадзе


«Ви ще Кучму викличте, або Пукача, щоб вони доводили, що Луценко зробив щось незаконне» – Луценко
«Ви ще Кучму викличте, або Пукача, щоб вони доводили, що Луценко зробив щось незаконне» – Луценко
Київ – Скандалом і видаленням всіх із зали Печерського суду завершилося сьогоднішнє слухання справи колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, якому інкримінують зловживання посадою. Таке рішення суддя ухвалив після того, як зала зустріла криками обурення виступ одного зі свідків. Він змінив свої покази, заявивши, що отримував від Луценка незаконні накази. Інші свідки, допитані сьогодні, порушень з боку колишнього міністра, зокрема, щодо надання квартири його водієві, не помітили.

Сьогодні одним зі свідків, якого допитали у справі Юрія Луценка, був керівник одного з транспортних управлінь МВС Олексій Костенко, який кілька років тому був заступником керівника з кадрових питань департаменту оперативної служби міліції. Юрій Луценко звинуватив його в упередженості й неправдивих свідченнях, оскільки свого часу він звільнив Костенка за зв’язок зі справою Георгія Гонгадзе.

«Він працював заступником Олексія Пукача, вбивці журналіста Георгія Гонгадзе. Я звільнив Олексія Костенка, коли в його підрозділі виявили убивць. Ви «відмазуєте» Кучму і використовуєте проти мене свідка у тій справі, звільненого за злочини підлеглих. Ви ще Кучму викличте, або Пукача, щоб вони доводили, що Луценко зробив щось незаконне», – заявив Юрій Луценко.

Олексій Костенко змінив свої свідчення, які давав під час слідства. Він, зокрема, заявив, що його керівництво доручило йому взяти на роботу водія Юрія Луценка Леоніда Приступлюка, посилаючись на наказ самого міністра. Він також зауважив, що забезпечення житлом водія, який значиться як оперативний працівник, є, на його думку, незаконним.

Раніше, під час допиту у прокуратурі, Олексій Костенко говорив, що не знає, хто ухвалював рішення про працевлаштування Леоніда Приступлюка.

Свідок зберігає державну таємницю вдома у блокноті

Водночас він не зміг пригадати прізвищ інших водіїв, яких брали на роботу в департамент, коли він опікувався його кадровими питаннями. Свідок пояснив, що Приступлюка він запам’ятав, бо занотовував усі доручення керівника департаменту щодо його призначення у блокнот, який і досі лежить у нього вдома.

Юрія Луценка це обурило: «Ви знаєте, що кадровий склад оперативної служби є державною таємницею? Тоді чому ж ви зберігаєте інформацію про нього вдома у блокнотику?»

«Там ніхто нічого не зрозуміє, бо я все там зашифрував», – відповів Олексій Костенко.

Присутні в залі засідань депутати та журналісти вибухнули реготом та криками обурення.

«Це третє попередження щодо порушення порядку. Тому суд видаляє усіх, хто не є учасниками процесу, і оголошує для цього технічну перерву», – оголосив суддя Сергій Вовк.

Останні кілька хвилин судове засідання відбувалося за зачиненими дверима.

Посадовці, які давали Приступлюку квартиру, провини Луценка не бачать

Інші два свідки, яких допитали перед тим, працювали в житлових комісіях, які ухвалювали рішення про надання житла Леонідові Приступлюку. Вони наголосили, що не отримували жодних незаконних наказів Луценка чи його підлеглих і не зазнавали від нього ніякого тиску.

Як отримав квартиру Приступлюк, пояснив тодішній член житлової комісії МВС та керівник міністерського управління розподілу житла Ігор Котик. «Приступлюк отримав квартину за рішенням житлової комісії. Всі документи щодо надання житла відповідали законодавству», – заявив він.

Також Ігор Котик уточнив, що, з одного боку, Юрій Луценко не був членом житлової комісії та не давав їй ніяких наказів, а з іншого – Леонід Приступлюк отримав квартиру не у власність, а в тимчасове користування, і перед тим попередня квартира, де він проживав, була повернута в комунальну власність міста.

Раніше інші свідки у справі пояснювали, що водій Луценка отримав нове тимчасове житло у столиці, бо перше було дуже далеко від місця його роботи.

Прокурори не змінюють думки, що Луценко винен

Попри це, представники державного обвинувачення висловили упевненість, що всі сьогоднішні свідки так чи інакше підтверджують провину Юрія Луценка.

«Я не розумію, хто зі свідків став на бік Луценка. Вони всі підтвердили обставини, які йому інкримінуються. Зокрема, останній свідок прямо зазначив, що була вказівка Луценка про підготовку наказу (про призначення на роботу), який і став у подальшому підставною для незаконного отримання квартири», – заявив прокурор Віктор Лобань.

Зі свого боку, адвокат колишнього міністра Ігор Фомін зауважив, що з понад 50 свідків, яких уже допитав суд, жоден не заявив, що Юрій Луценко винен у вчиненні кримінального злочину, зокрема, і у зловживанні посадою.

Суд над Юрієм Луценком, який розпочався у травні минулого року, продовжиться завтра, 12 січня, о дев’ятій ранку.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG