Доступність посилання

ТОП новини

Захист Луценка готує «інформаційну бомбу»


Колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко у суді, Київ, 9 червня 2011 року
Колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко у суді, Київ, 9 червня 2011 року

Київ – Нові свідки у справі екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, якого звинувачують у зловживанні посадою, запевняють, що не пригадують ніяких злочинних наказів від його імені. Утім, прокуратура називає такі показання позитивними для обвинувачення. Захисники та дружина Луценка констатують, що його свідомо не лікують у слідчому ізоляторі, вони обіцяють оприлюднити нові сенсаційні документи й докази на захист колишнього міністра.

У середу свідки, яких Печерський районний суд Києва допитав у справі Луценка, вкотре заявили, що не отримували від екс-міністра внутрішніх справ, ані від його імені жодного злочинного наказу. Зокрема, колишній заступник начальника управління комплектування роботи з персоналом МВС Володимир М’якота, розповів, чому Леоніда Приступлюка, водія тодішнього міністра, нагороджували двічі на рік, усупереч законодавству.

«Схоже, це халатність департаменту оперативної служби, які помилково підготували два накази про нагородження Приступлюка. Вони не внесли другий наказ про нагородження до особової справи, щоб не показувати, що припустилися помилки», – сказав свідок.

Також М’якота розповів, що зарахування цивільного стажу як міліцейського та влаштування водіїв міністра до оперативного департаменту були поширеною в міністерстві практикою, а не нововведеннями Луценка.

Прокуратура стверджує, що нові свідчення викривають Луценка

Захисники колишнього міністра наголосили, що опитані нині свідки не назвали ніяких фактів на підтвердження вини Луценка. Зі свого боку, державний обвинувач у справі екс-міністра МВС Євген Зінченко висловив упевненість, що сьогоднішні показання свідків є позитивними для сторони обвинувачення, оскільки, зокрема, вони не підтвердили, що водій міністра отримав міліцейський стаж за рішенням уряду.

«Свідчення є позитивними, ми дамо їм оцінку під час судових дебатів. М’якота фактично підтвердив слова інших свідків: ніяких розпоряджень Кабміну, отримуючи листа з підписом Луценка, він не бачив, а відтак рішень уряду, як це передбачено законом, не було», – заявив Зінченко.

Екс-міністрові не дають лікуватися?

У середу під час суду Юрієві Луценку вкотре стало погано. Настільки, що він був змушений просити про технічну перерву, щоб прийняти знеболювальне.

Після засідання дружина екс-міністра Ірина Луценко дізналася в канцелярії суду, що Лук’янівське СІЗО, де тримають її чоловіка, попросило в суду дозволу обстежити його за участі спеціалістів Міністерства охорони здоров’я.

«Підкреслюю – не вивезти Луценка на лікування, а лише обстежити в слідчому ізоляторі, по суті – взяти кров. Це ще раз підтверджує той факт, що мого чоловіка не збираються лікувати, а лише створюють таку видимість», – пояснила дружина Луценка.

Дружина екс-міністра та його адвокат Олексій Баганець пообіцяли, що у найближчі п’ятницю або понеділок вони оприлюднять на засіданні суду сенсаційний документ, що підтверджує невинуватість Луценка.

«Дуже хороший документ – це ми інтригуємо пресу. Там будуть залучені не лише наші думки, як захисту, ­­але й думка суддів, науковців, практикуючих юристів. Щодо того, що відбувалося на судовому процесі та на стадії досудового слідства. Вони зробили свій висновок», – сказав Баганець.

«Ми будемо подавати інформацію такими блоками, щоб не була нівельована думка, що обвинувальний висновок є сфабрикованим», – додала Ірина Луценко.

Суд у справі Луценка планує опитати ще понад 100 свідків. Наступне засідання заплановане на четвер, 3 листопада.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG