Доступність посилання

ТОП новини

Світовий банк: криза зачепить усіх


Світовий банк погіршив свій прогноз розвитку світової економіки. Головні причини – рецесія у Європі та сповільнення зростання у бідніших державах. Експерти закликають країни, які розвиваються, готуватися до нових викликів через несприятливе становище на світових ринках. Це попередження прямо стосується й України.

Світовий банк очікує, що міжнародна економіка цього року зросте на 2,5 відсотки. Ще влітку економісти прогнозували цифру в 3,6 відсотка. Світовий банк зауважує, що світова економіка увійшла в «небезпечну фазу». Європа, як виглядає, переживає рецесію, тоді як зростання в Бразилії, Індії і – до меншої міри – в Росії, Південній Африці та Туреччині сповільнилося.

За прогнозом міжнародних експертів, зростання української економіки цього року сповільниться з минулорічних 4,5 до 2,5 відсотків (натомість у проекті державного бюджету на цей рік закладене зростання у 3,9%), у 2013 Світовий банк очікує зростання в Україні в 4%.

Господарство біднішої частини світу розвивається швидше, ніж розвинутих держав. Але криза може зачепити всіх, попереджають експерти. При цьому її наслідки можуть бути такими ж, чи навіть більшими, ніж у 2008-2009 роках, бо нині менше можливостей для маневру.

Світовий банк оцінює середньострокові економічні перспективи як невизначені і закликає бідніші держави підготувати резервні плани. Країни, які залежать від залучення грошей західноєвропейських банків, особливо вразливі перед різким скороченням фінансування. Так, зокрема, керівники австрійських банків вже рекомендували зменшити кредитування Східної і Центральної Європи. Серйозна криза у державах з високим рівнем доходів також може вплинути на бідніші держави, залежні від експорту на багатші ринки та від грошових переказів звідти.

Що робити Україні?

Майже половину українського валового внутрішнього продукту формують галузі, орієнтовані на експорт, тому Україна безпосередньо залежна від світових тенденцій, зазначає український економіст, депутат від Партії регіонів Олексій Плотников. Тому він закликає уряд продовжувати шукати нові ринки збуту, зокрема, скористатися тим, що у другій найбільшій економіці світу, китайській, очікують на суттєве зростання.

Крім цього, традиційний виклик для України – диверсифікація економіки.
Треба збільшувати частку обробленої продукції
Олексій Плотников

«В нас всі роки незалежності близько 50% нашого експорту це продукція необроблена, тобто хімія, металургія. Тобто, тут треба збільшувати частку обробленої продукції, що дасть і виграш Україні, і захист від можливих негативних явищ у світі», – говорить Олексій Плотников.

За прогнозом Світового банку, вартість енергії в світі цього року в середньому впаде на 10%. Для України, яка залежна від імпорту енергоносіїв, це добре, зауважує ще один економіст-міжнародник, народний депутат з фракції «БЮТ-Батьківщина» Сергій Терьохін: «Але звіт також говорить про те, що міжнародна вартість металів і хімії на чверть впаде, і аграрних продуктів приблизно на 20%».

Щоб протистояти викликам, Сергій Терьохін закликає збільшувати видатки на соціальні програми, хоча автори державного бюджету на цей рік запропонували інший шлях. «Знову йде мова про так звані інвестиційні- інноваційні програми, де вкрасти гроші напрочуд легко», – вважає Терьохін.

Щоб економіка успішно розвивалася, також треба створювати належні умови, без корупції та державного втручання За оцінкою Світового банку, умови ведення бізнесу в Україні останнім часом погіршилися, до рівня, нижчого за африканську Ліберію.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG