Доступність посилання

ТОП новини

ЄС заперечує заяви Ірану, що він уже домовляється про ядерні переговори


Речник верховного представника ЄС із закордонних справ Катрін Аштон заперечив сьогодні заяви Ірану, що країна вже домовляється про поновлення переговорів на ядерну тематику.

За словами речника, Тегеран досі не дав відповіді на пропозицію Аштон поновити переговори, про що вона надіслала до Ірану листа ще в жовтні минулого року.

Раніше сьогодні міністр закордонних справ Ірану Алі Акбар Салегі заявив, що вже тривають попередні консультації, які мають на меті узгодити проведення нових переговорів між Тегераном і міжнародною спільнотою про суперечливу іранську ядерну програму.

Як сказав він у перебігу візиту до столиці Туреччини Анкари, «найімовірніше місце» для таких переговорів – турецький Стамбул, але їхній термін іще не узгоджений.

Останнє наразі коло ядерних переговорів між Іраном і шістьма світовими державами (п’ятьма постійними членами Ради безпеки ООН – Великою Британією, Китаєм, Росією, Сполученими Штатами Америки і Францією – та Німеччиною) відбулося у Стамбулі близько року тому і закінчилося провалом. Відтоді на Іран наклали низку нових міжнародних і національних санкцій через його відмову зупинити його ядерну програму, яка, як побоюються у світі, має на меті здобути ядерну зброю.

Іран стверджує, що його ядерна програма суто мирна, але доказів цього не надає. Тим часом Міжнародне агентство з атомної енергії виявило, що Тегеран, як виглядає, принаймні раніше здійснював діяльність, яка веде до створення ядерної зброї, і, можливо, продовжує таку діяльність і досі.
XS
SM
MD
LG