Доступність посилання

ТОП новини

Freedom House: в 2011 році в Україні понизився рівень політичних прав


Американська громадська організація Freedom House, яка стежить за розвитком демократії у світі, вважає, що Україна минулого року зробила крок назад у дотриманні політичних прав. Це передовсім пов’язано з ув’язненням колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, говорять представники організації.

За останнім рейтингом, рівень політичних прав в Україні в 2011 році понизився на одну сходинку. Оглядачі пов’язують це з утисками опозиції, використанням судів у політичних цілях, наступом на свободу слова та використанням сили проти демонстрантів.

За оцінкою Freedom House, Україна є «частково вільною» державою. При цьому падіння у рейтингу демократії, що розпочалося два роки тому з приходом до влади Президента Віктора Януковича, є серед найбільших за останні роки в усьому світі (падіння на 13 балів протягом 2007-2011 років).

В інтерв’ю Радіо Свобода віце-президент Freedom House, керівник дослідницьких програм Арч Паддінґтон закликав Захід різкіше реагувати на цю справу, ніж це було дотепер.

«Ми вважаємо, що справа Тимошенко варта набагато сильнішої реакції з боку Сполучених Штатів і Європи, ніж це було дотепер. Але падіння є загальним – менша прозорість влади, місцеві вибори провели з серйозними порушеннями, згортання свободи преси, тиск на академічну свободу».

Президент України раніше не раз заперечував політичну складову у процесі над Юлією Тимошенко, яку засудили у жовтні минулого року до семи років за перевищення службових повноважень.

Індекс «Свободи в світі», який Freedom House готує з 1972 року, оцінює можливості людей реалізувати політичні та громадянські права в 195 державах та 14 територіях. В 2011 році «вільними» названо 87 держав, в них живе 43 відсотки населення світу.
XS
SM
MD
LG