Доступність посилання

ТОП новини

На міністра внутрішніх справ Білорусі подали до суду у Франції – адвокат


Група людей, які вважають себе жертвами владного режиму в Білорусі, подали в четвер до суду в Парижі на міністра внутрішніх справ країни Анатолія Кулешова, який перебуває у Франції, повідомляє Агентство «Франс-Прес» із посиланням на адвоката цих людей Вільяма Бурдона.

За його словами, позивачі оскаржили в суді завдані їм «тортури і принизливе ставлення», яких вони зазнали після суперечливого переобрання в грудні позаминулого року президента Олександра Лукашенка.

Кулешов у четвер перебував у французькому Ліоні у штаб-квартирі Інтерполу на засіданні цієї світової поліційної організації, повідомив Бурдон і закликав негайно арештувати міністра.

Водночас громадянська ініціатива Free Belarus Now, яка об’єднує родини арештованих у Білорусі опозиційних політиків і журналістів, заявила, що її адвокати подали в четвер скаргу до прокурора Парижа з проханням почати розслідування і затримати Кулешова, яких вони звинувачують у тортурах і взятті заручників.

Таким чином, організація вимагає від Франції виконати свої зобов’язання за міжнародною Конвенцією з протидії тортурам і арештувати і судити Кулешова.

Раніше ця ініціатива за допомоги лондонської юридичної фірми підготувала досьє про злочини режиму Лукашенка, які, за словами юристів, підпадають під всесвітню юрисдикцію, так що їхніх призвідників, президента Білорусі і його соратників, можна судити за них у будь-якій країні світу, якщо вони туди прибудуть.

Анатолій Кулешов записаний у списку чільних білоруських урядовців, щодо яких діє заборона на в’їзд до країн ЄС, і на територію Франції його нині допустили саме для відвідин Інтерполу.
XS
SM
MD
LG