Доступність посилання

ТОП новини

Україна святкує День Соборності і Свободи


Україна святкує в неділю, 22 січня, День Соборності і Свободи – у річницю проголошення 22 січня 1919 року Акту злуки Української Народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки.

У Києві і деінде в Україні відбудуться і офіційні святкування за участі представників влади й офіційних осіб, і мітинги опозиційних сил. Зокрема, в Києві на Софійській площі опозиційні сили мають оголосити про своє передвиборче об’єднання напередодні виборів до Верховної Ради.

Президент Віктор Янукович у своєму зверненні з нагоди свята побажав громадянам України миру, злагоди, єдності й висловив почуття великої віри в те, що всі «разом – влада і громада – зможемо зміцнити єдність нашого народу».

День Соборності України 22 січня був встановлений як державне свято указом Президента від 21 січня 1999 року. 30 грудня 2011 року Президент Віктор Янукович підписав указ «Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат та професійних свят», згідно з яким 22 січня визначено як День Соборності та Свободи України.

Одночасно Янукович скасував День Свободи, що святкувався 22 листопада на відзначення Помаранчевої революції, яка призвела до скасування результатів президентських виборів 2004 року, які проголосили б тоді Януковича переможцем. Опозиція заявляє, що не визнає цієї зміни і святкуватиме День Свободи окремо, як і раніше.
XS
SM
MD
LG