Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція домовилася про єднання перед виборами


Низка опозиційних партій уклала в неділю, на День Соборності, угоду про спільні дії об’єднаної опозиції напередодні виборів до Верховної Ради, що мають відбутися в жовтні цього року.

За повідомленнями, угоду підписали на мітингу на Софійській площі в Києві представники партій, що входять до Комітету опору диктатурі, – партії ВО «Батьківщина», Європейська партія, «За Україну!», «Народна самооборона», «Наша Україна», «Народний рух України», «Реформи і порядок», Партія захисників вітчизни, ВО «Свобода», Українська соціал-демократична партія, «Фронт змін» – а також партія «УДАР». На самому мітингу учасників угоди не оголошували.

При цьому, як повідомляють, лідер партії «УДАР» Віталій Кличко підписав угоду з неуточненими застереженнями.

Головний пункт угоди – що опозиційні сили-учасниці угоди формують єдиний список кандидатів на народних депутатів, які балотуватимуться в мажоритарних округах, за принципом один округ – один кандидат від об’єднаної опозиції. Партійні ж списки залишатимуться окремі.

Опозиційні партії оголосили, що відмовляються від публічної взаємної критики, декларують принцип взаємної поваги і відмови від боротьби між собою.

В угоді наголошено, що опозиційні партії мають намір виступати як об’єднана опозиція і спільно діяти на загальнонаціональному та місцевому рівнях, узгоджувати спільні політичні принципи та підходи на парламентських виборах 2012 року. Опозиціонери заявили, що після перемоги на парламентських виборах 2012 року вони сформують більшість у Верховній Раді.

Крім того, опозиційні партії домовились діяти з метою запобігти фальсифікаціям та спотворенням результатів виборів до Верховної Ради.

Угода також передбачає координацію дій членів окружних та дільничних виборчих комісій, спостерігачів та забезпечення їхньої ефективної роботи.

«Лідери політичних партій-учасників угоди зобов’язуються забезпечити її безумовне виконання. Ми наголошуємо, що єдиним опонентом для об’єднаної опозиції є чинний режим і ті політичні сили, які його уособлюють», – мовиться в угоді.

За нині чинним законом про вибори народних депутатів, 50% народних депутатів оберуть за мажоритарними округами і 50% – за партійними списками. У виборах не можуть брати участі блоки, прохідний бар’єр підвищено з 3% до 5%.

22 січня Україна святкує День Соборності і Свободи в річницю проголошення 22 січня 1919 року Акту злуки Української Народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки.

Державним святом День Соборності України було встановлено указом Президента від 21 січня 1999 року. 30 грудня 2011 року Президент Віктор Янукович підписав указ «Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат та професійних свят», згідно з яким 22 січня визначено як День Соборності та Свободи України.

Одночасно Янукович скасував День Свободи, що святкувався 22 листопада на відзначення Помаранчевої революції, яка призвела до скасування результатів президентських виборів 2004 року, які проголосили б тоді Януковича переможцем. Опозиція заявляє, що не визнає цієї зміни і святкуватиме День Свободи окремо, як і раніше.
XS
SM
MD
LG