Доступність посилання

ТОП новини

На Придніпров’ї з нагоди Дня Соборності береги Дніпра поєднали «живими ланцюгами»


Із нагоди Дня Соборності в неділю символічними живими «Ланцюгами єдності» з’єднали береги Дніпра у Дніпропетровську та Дніпродзержинську, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

У Дніпропетровську дві групи учасників акції, в основному молоді люди, рушили з правого та лівого боків центрального мосту через Дніпро назустріч одна одній. Посередині мосту, взявшись за руки, вони утворити живий ланцюг і разом заспівали Гімн України. Акція відбувалась як неполітична і позапартійна.

У Дніпродзержинську в акції «Ланцюг єдності» на мосту через Дніпро взяли участь понад сто активістів місцевих осередків «Нашої України», ВО «Свобода», УНП, НРУ та інших партій. Вони також поклали квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку та монументу жертвам Голодоморів та політичних репресій, а також просто неба частували охочих козацьким кулішем та юшкою.

«У нас було справжнє свято, невимушене і невигадане», – сказав Радіо Свобода активіст акції, дніпродзержинський письменник і перекладач Сергій Злючий.

Влада Дніпропетровщини відзначала День Соборності окремо від громадських активістів: зранку відбулось покладання квітів до пам’ятника Шевченкові. Через офіційний захід рух транспорту в центрі міста на годину зупиняли.

Цього року в області День Соборності з ініціативи влади відзначають масово-фізкультурними заходами. Як повідомили з облдержадміністрації, за дорученням голови ОДА Олександра Вілкула з нагоди Дня Соборності в містах та районах області проводять понад 70 спортивних змагань, у яких «візьмуть участь майже 6 тисяч спортсменів різного віку».

22 січня Україна святкує День Соборності і Свободи в річницю проголошення 22 січня 1919 року Акту злуки Української Народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки.
XS
SM
MD
LG