Доступність посилання

ТОП новини

Саудівська Аравія виходить зі спостережної місії в Сирії


Саудівська Аравія оголосила в неділю, що виходить зі спостережної місії Ліги арабських держав у Сирії. Як заявив міністр закордонних справ країни принц Сауд аль-Фейсал на зустрічі міністрів ЛАД у Каїрі в Єгипті, причиною стало те, що влада Сирії, за його словами, не виконала жодної з умов плану Ліги, який мав на меті покласти край сирійській кризі.

Міністри закордонних справ країн-членів Ліги арабських держав розглядають у неділю звіт голови спостережної місії ЛАД у Сирії суданського генерала Мустафи ад-Дабі про результати її роботи. Місія зі 165 осіб, мандат якої завершився в четвер, мала на меті перевіряти виконання сирійською владою її зобов’язань за мирним планом Ліги, серед яких вивести війська з міст, припинити насильство щодо супротивників режиму, звільнити ув’язнених за протести і почати діалог із опонентами.

За повідомленнями з посиланнями на неназвані джерела в Лізі арабських держав, мандат спостережної місії, найімовірніше, продовжать іще на місяць.

Критики і сирійська опозиція вважають, що місія провалила своє завдання, бо не зробила нічого, щоб припинити насильство в Сирії.

Опозиційна Сирійська національна рада офіційно закликала Лігу арабських держав передати справу зі становищем у Сирії на розгляд Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй.

Опозиція також закликала ввести в Сирію іноземні війська, які створили б у країні безпечні від урядового насильства зони для супротивників режиму.

У Раді безпеки ООН раніше цього місяця повідомили, що за перші 10 днів роботи місії, яка прибула до Сирії наприкінці грудня, в країні загинули не менш як 400 людей; загибелі тривають і донині. До того ООН повідомляла, що, за її оцінками станом на середину грудня, в країні загинули були не менш як 5 тисяч людей у перебігу акцій протесту проти влади і їхнього придушення, що тривають від березня минулого року.
XS
SM
MD
LG