Доступність посилання

ТОП новини

Ліга арабських держав підготувала новий мирний план для Сирії


Ліга арабських держав підготувала в неділю новий план виходу з політичної кризи для Сирії, який передбачає відхід президента Башара аль-Асада від влади, яку він має передати заступникові, і створення уряду національної єдності на час до проведення дострокових парламентських і президентських виборів.

Цей план міністри закордонних справ країн-членів ЛАД підготували на своєму засіданні в Каїрі в Єгипті. Ліга заявила, що надішле цей новий план на схвалення Організації Об’єднаних Націй.

Попередній мирний план Ліги для Сирії, який передбачав, зокрема, що влада країни має під наглядом спостережної місії ЛАД вивести війська з міст, припинити насильство щодо супротивників режиму, звільнити ув’язнених за протести і почати діалог із опонентами, залишився по суті не виконаний.

Про це заявляли критики плану і сирійська опозиція, а також Саудівська Аравія, яка оголосила в неділю, що виходить зі спостережної місії, бо влада Сирії не виконала жодної з умов плану Ліги, який мав на меті покласти край сирійській кризі.

Опозиційна Сирійська національна рада раніше офіційно закликала Лігу арабських держав передати справу зі становищем у Сирії на розгляд Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй.

У Раді безпеки ООН раніше цього місяця повідомили, що за перші 10 днів роботи місії, яка прибула до Сирії наприкінці грудня, в країні загинули не менш як 400 людей; загибелі тривають і донині. До того ООН повідомляла, що, за її оцінками станом на середину грудня, в країні загинули були не менш як 5 тисяч людей у перебігу акцій протесту проти влади і їхнього придушення, що тривають від березня минулого року.
XS
SM
MD
LG