Доступність посилання

ТОП новини

Хорватія проголосувала за вступ до Євросоюзу


На референдумі в Хорватії 66 відсотків його учасників проголосували за вступ до ЄС, який має відбутися 1 серпня наступного року
На референдумі в Хорватії 66 відсотків його учасників проголосували за вступ до ЄС, який має відбутися 1 серпня наступного року
Белград – На референдумі, що відбувся у неділю в Хорватії, більшість його учасників, а саме 66 відсотків, проголосувала за вступ до Євросоюзу. Ця історична для країни подія офіційно має відбутися 1 серпня наступного року.

Проголосувати за вступ до Євросоюзу громадян закликали як партії правлячої коаліції, так і найбільша опозиційна партія та впливова ієрархія Католицької церкви. Супротивники ж євроінтеграції напередодні влаштували демонстрацію в Загребі.

На референдум прийшло лише 47 відсотків виборців – значно менше, ніж сподівалися прихильники вступу до Євросоюзу. Все-таки президент Іво Йосипович задоволений.

Президент Хорватії Іво Йосипович
Президент Хорватії Іво Йосипович
«Хорватія обрала Європу. Хорватія обрала співдружність з усіма демократичними європейськими країнами, які разом прямують до добробуту. Ті цінності, які ми засвоїли в час переговорів, те, чого ми очікуємо від Євросоюзу – це також великі речі. Упевнений, що Хорватія може, що Хорватія знає, та що нинішнє рішення остаточно визначило Хорватію як європейську країну, країну, яка має європейське майбутнє», – заявив він.

З-поміж колишніх югославських республік членом Євросоюзу стала тільки Словенія. Всі інші – Сербія, Боснія і Герцеговина, Чорногорія, Македонія та Косово – далеко відстають від Хорватії. Однак керівники всіх згаданих країн надіслали вітальні листи хорватським урядовцям, оскільки вони прагнуть пройти тим самим шляхом та дійти до тієї ж мети.

Голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу
Голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу
Позитивний сигнал для країн регіону

Про результат референдуму як позитивний сигнал для країн регіону заявив і голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу. «Майбутній вступ Хорватії (до Євросоюзу) є одночасно чітким сигналом для інших країн Південно-Східної Європи, що можна досягнути членства в Євросоюзі та що реформи дають результати. Вступ Хорватії також буде доброю новиною для вашої країни та для ваших сусідів і доброю новиною для Європи взагалі», – сказав він, вітаючи хорватів.

А щодо низької явки, на думку оглядачів, можна говорити про дві причини. Перша – це економічна криза. В Хорватії високий рівень безробіття – 17 відсотків. Друга полягає в тому, що ті люди, які у неділю залишилися вдома, були впевнені, що більшість проголосує за Європу, тобто що проєвропейські сили переможуть і без їхньої участі.

Угоду про стабілізацію та асоціацію з ЄС Хорватія підписала в жовтні 2001 року, а переговори з Брюсселем про вступ остаточно завершила в липні минулого року. Отож їй довелося пройти непростий десятилітній шлях.

Хто побував у Хорватії десять років тому і сьогодні, той на кожному кроці побачить, що варто було пройти цей шлях. Це з кожної точки зору нова країна: більш демократична, культурніша, рівень життя не можна навіть порівняти з тим, який був на початку століття.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG