Доступність посилання

ТОП новини

Хорватія вступить у ЄС у 2013 році


Голова Європейської ради Герман ван Ромпей
Голова Європейської ради Герман ван Ромпей
Белград – Хорватія 1 липня 2013 року стане 28-ою державою європейського блоку. Таке рішення наприкінці минулого тижня винесли лідери Євросоюзу. У той же час вони відклали надання кандидатського статусу Сербії до березня наступного року.

Сербські урядовці сподівалися, що Брюссель надасть країні статус кандидата як новорічний подарунок. Однак, у Європі є, по-перше, свої немалі проблеми, а по-друге, сербська сторона не врегулювала свою основну проблему – відносини з Косовом.

Голова Європейської ради Герман ван Ромпей уточнив: «Ми продовжимо оцінювати ситуацію і виконання Сербією визначених завдань, оскільки нашою ясною метою є надати Сербії статус країни кандидата».

Сербія цього року видала Міжнародному трибуналові з воєнних злочинів останніх двох зі списку розшукуваних – генерала Ратка Младича та Ґорана Хаджича. Урядовці були упевнені, що їхня видача позитивно впливатиме на рішення європейських лідерів. Проте більше впливали події в Косові, а саме – кількамісячна блокада косовськими сербами шляхів та пропускних пунктів на кордоні. Європейці впевнені, що сербські екстремісти в Косові мають підтримку офіційного Белграда.

Урядовці розчаровані, ультранаціоналісти задоволені

Президент Борис Тадич заявив, що Сербія не змінюватиме свою проєвропейську політику. У його словах можна відчути розчарування рішенням європейців: «Сербія може дивитися у вічі Євросоюзові, оскільки ми зробили те, чого вони від нас вимагали. Я поставлю їм запитання: Чи вони зробили все те, що обіцяли?»

Найбільш розчарований Божидар Дєлич, віце-прем`єр-міністр у справах співробітництва з Європейським союзом. Він подав у відставку. Ось як Дєлич пояснює свій вчинок: «Упевнений, що рішення, яке ухвалила Європейська рада, упродовж наступних тижнів і місяців заохочуватиме сербські націоналістичні сили. Як особа, котра брала участь у громадському житті в минулому десятилітті, я знаю, що таке рішення не можна назвати добрим».

Сербські ультранаціоналісти справді тріумфують. На їхню думку, Сербія повинна триматися якомога далі від Європи і наближатися до Росії. Деякі опозиційні партії стверджують, що влада зазнала поразки й вимагають від неї призначити дострокові парламентські вибори.

Незалежна газета «Данас» робить висновок, що правляча коаліція повинна відкинути гасло «І Європа, і Косово» й чітко визначити свою проєвропейську політику. Адже незалежне Косово визнали 85 держав, у тому числі й більшість країн-членів Євросоюзу. Влада не може одне говорити своїм громадянам, а інше європейцям, попереджає газета.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG