Доступність посилання

ТОП новини

Як російські дипломати сприяють партійному будівництву в Україні


Адміністративний центр Кримської автономії Сімферополь хоч і називають столицею, але, на відміну, наприклад, від Донецька, тут лише одне генеральне консульство іноземної держави – Російської Федерації. Проте консульство таке, що його співробітники, напевно, дадуть фори всім іноземним дипломатам в Україні разом.

Інколи тижня не буває, щоб генконсул РФ у Сімферополі чи його підлеглі не дали журналістам згадати про них, переважно, у скандальному плані.

То гучні «розборки» з «російськими співвітчизниками», то «наїзди» на місцеву пресу, то публічні закиди українській і російській владі, то різкі політичні оцінки лідерів етнічних груп півострова чи образливі заяви на адресу української мови...

Але найскандальнішими, як на мене, є відверті просторікування щодо підтримки кількох місцевих політичних проектів, які прагнуть влади і в регіоні, і на загальноукраїнському рівні.

Мені якось довелося писати про те, як російський генеральний консул Володимир Андрєєв та інші офіційні особи й установи Російської Федерації підтримують і допомагають проводити політичну діяльність «Російському блоку» і «Руській єдності». Партії з такими назвами представлені в органах місцевої влади у кількох регіонах України, насамперед в Севастополі та Автономній Республіці Крим.

Достатньо було процитувати кілька повідомлень із сайтів генконсульства і «Руської єдності»: «Політична партія «Руська єдність» спільно з Генеральним консульством Російскої Федерації в Сімферополі продовжує акцію з передачі книг російською мовою для шкільних бібліотек Криму»; «У Саках на зустріч із представниками політичної партії «Руська єдність» і Генерального консульства Росії в Сімферополі зібралися директори шкіл, завідувачі бібліотек, керівники методичної служби відділу освіти Сакської міськради»; «Міністерство культури Російської Федерації і лідер політичної партії «Руська єдність» Сергій Аксьонов надали матеріальну допомогу Камерному хору Кримської державної філармонії «Таврійський благовіст»; «Відбулася урочиста зустріч представників Генерального Консульства Російської Федерації в місті Сімферополі, «Російської общини Криму», політичної партії «Руська єдність» з педагогічним колективом Урожайнівської сільської середньої школи та громадськостю села Урожайне Сімферопольського району, присвячена міжнародному Дню вчителя» і т.д. Кожна ж така акція – передача допомоги і партійна агітація, активними учасниками якої є російські дипломати.

Після виходу цього матеріалу з консульського сайту таки прибрали згадки про партії. Але, схоже, це єдиний висновок, що його зробили дипломати.

Нещодавно місцевий інформаційний інтернет-ресурс повідомив про зміну керівника парторганізації «Руської єдності» у Феодосії. У партійних зборах і процедурі кадрової ротації взяли участь депутати Верховної Ради АРК від партії «Руська єдність» Сергій Цеков і Сергій Шувайников, а також … консул-радник Генерального консульства РФ в Сімферополі Сергій Голишев.

Не відомо, чи внесли в протокол партзборів факт присутності консула-радника і те, як він голосував, але, таке враження, що деякі співробітники Генконсульства, як і його шеф, уже мають партійні квитки політичної партії «Руська єдність», а можливо, і не тільки її.

У жовтні я припустив, що з наближенням парламентських виборів в Україні кількість таких спільних «зустрічей із громадськістю» та обсяги російської гуманітарної допомоги для реалізації її через партійні структури зростуть. Не знаю, як стосовно зростання, але те, що подібна практика прямого втручання російських дипломатів у діяльність політичних партій і політиків триває і далі – це безсумнівно. Безсумнівним є і те, що офіційний Київ цього якось не помічає. Чи робить вигляд…
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG