Доступність посилання

ТОП новини

Невдалий підпис Авакова


Харківська облпрокуратура порушила нову кримінальну справу стосовно колишнього голови облдержадміністрації Арсена Авакова, який нині очолює осередок «Батьківщини»
Харківська облпрокуратура порушила нову кримінальну справу стосовно колишнього голови облдержадміністрації Арсена Авакова, який нині очолює осередок «Батьківщини»
Харків – Харківська обласна прокуратура порушила нову кримінальну справу стосовно колишнього голови обласної державної адміністрації Арсена Авакова, який нині очолює обласний осередок партії «Батьківщина».

Кримінальна справа проти Арсена Авакова порушена за статтею «перевищення влади або службових повноважень» і передбачає як покарання позбавлення волі строком від 7 до 10 років із позбавленням права обіймати певні посади протягом трьох років.

Раніше обласна прокуратура повідомляла про порушення кримінальної справи проти осіб обласної державної адміністрації, зокрема, й Авакова, та обласного управління Держкомзему щодо незаконного відчуження упродовж 2009 року земель державної власності шляхом зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки. Йдеться про зміну цільового призначення сільськогосподарської землі (ріллі) – це майже 55 гектарів вартістю 5 з половиною мільйонів гривень.

Як пояснюють в обласній прокуратурі, першу справу про землю і нову справу стосовно Авакова веде одна слідча група, однак, наголошують в установі, це дві різні кримінальні справи.

Таким чином, кримінальні справи проти колишнього голови Харківської обласної державної адміністрації Арсена Авакова та його підлеглих набирають обертів.

Третього січня нинішній керівник області Михайло Добкін звернувся до обласної прокуратури з проханням перевірити законність видачі одному з товариств державних актів на право власності земельною ділянкою площею майже 55 гектарів. Одинадцятого січня прокуратура порушує першу кримінальну справу щодо незаконного відчуження землі на території Песочинської селищної ради Харківського району стосовно службових осіб обласної адміністрації та головного управління Держкомзему в Харківській області.

Новий «злочин» Авакова

Двадцять шостого січня обласна прокуратура порушує другу кримінальну справ,у пов’язану з відчуженням сільськогосподарської землі – конкретно проти колишнього голови обласної державної адміністрації Арсена Авакова, стосовно перевищення ним своїх службових повноважень, що спричинили тяжкі наслідки державним інтересам.

«Злочин полягає у тому, що службовими особами було прийнято рішення про виділення цих земель, про зміну їхнього цільового призначення. Це рішення – виключно в компетенції Кабінету Міністрів. Такі дії призвели не лише до того, що земля стала власністю комерційної структури, але в результаті передачі не відбулося відшкодування збитків від втрат сільськогосподарського виробництва на загальну суму понад три мільйони гривень», – розповів про підстави порушення кримінальної справи начальник управління з питань боротьби з корупцією обласної прокуратури Олександр Бабіков.

За його словами, на документі про виділення земельної ділянки приватному товариству стоїть підпис саме Арсена Авакова, про що свідчить низка експертиз, зокрема, і графологічна.

«Батьківщина» все заперечує

Представники Авакова і сьогодні заперечують існування документу з підписом тодішнього керівника області. А графологічну експертизу вважають неповною, ба навіть незаконною.

Заступник голови обласної організації партії «Батьківщина» Валерій Дудко заявляє: «Арсен Аваков нині фізично не міг надати свої підписи для експертизи. А ті підписи, які були на інших документах, то не обов’язково, що вони належать конкретно Авакову. А як відомо, для графологічної експертизи беруться зразки підписів, ще й не на одному аркуші».

Голова обласної державної адміністрації Михайло Добкін, який ініціював перевірку земельних актів, виданих 2009 року, розповів: «Колишнім керівником області Арсеном Аваковим було підготовлено розпорядження про виділення землі під комунальне будівництво». За словами Добкіна, він не знає, кому саме дісталася престижна ділянка землі. «Державний акт поки що не скасовано», – підкреслив Добкін.

В обласній прокуратурі вже допитали керівництво товариства з обмеженою відповідальністю, проте в правоохоронній установі теж не розголошують власника землі.

Скоро вибори…

А харківські політологи прокурорську пильність до керування областю Арсеном Аваковим пов’язують із підготовкою до парламентських виборів провладних політичних сил, а також зі спробою місцевої влади переключити увагу харківської громади від протестних акцій під Качанівською колонією, де майже місяць перебуває Юлія Тимошенко, на офіс Авакова.

Кандидат політичних наук Юлія Біденко в інтерв’ю Радіо Свобода не стала пов’язувати земельну справу Авакова із його опозиційною діяльністю.
Напряму пов’язувати долю Арсена Авакова із долею Юлії Тимошенко, мабуть, не варто
Юлія Біденко

«Напряму пов’язувати долю Арсена Авакова із долею Юлії Тимошенко, мабуть, не варто. Кримінальна справа виникла не тому, що він є лідером харківської «Батьківщини», хоча певні політичні компоненти у цьому можна знайти, – ця справа пов’язана з його діяльністю як керівника області. Мабуть, якщо б він залишався у лавах «Нашої України» або обрав власну політичну кар’єру, то можна було очікувати певних наслідків від його попередньої посади та намагання місцевих посадовців або політиків з протилежного табору якось завадити йому проводити мажоритарну кампанію, про яку він, до речі, казав» – таку думку висловила політолог Юлія Біденко.

Уже кілька місяців Арсен Аваков не з’являється у Харкові – лідер слобожанських б’ютівців перебуває за кордоном. В обласній прокуратурі не виключають розшук політика через Інтерпол.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG