Доступність посилання

ТОП новини

Політична відмова Явлінському


ЦВК Росії офіційно відмовила опозиціонерові Григорію Явлінському в реєстрації кандидатури на посаду президента
ЦВК Росії офіційно відмовила опозиціонерові Григорію Явлінському в реєстрації кандидатури на посаду президента
Москва – Центральна виборча комісія Росії офіційно відмовила одному з засновників партії «Яблуко» Григорієві Явлінському в реєстрації кандидатури на посаду президента Російської Федерації. Проти проголосувала лише член Центрвиборчкому від партії «Яблуко» Олена Дубровіна. Офіційна причина відмови – брак у підписних листах на підтримку Явлінського в кілька разів перевищує норму. Але чимало експертів, та й сам кандидат, впевнені, що головна причина – політична.

І прихильники засновника партії «Яблуко», і сам Григорій Явлінський впевнені, що рішення російської влади не допустити його до президентських виборів 4 березня політичне.
Людей, які не згодні з тим, що відбувається сьогодні в Росії, цим рішенням не допускають до виборів
Григорій Явлінський

«Сенс цієї події полягає ось у чому: всіх тих людей, які не згодні з тим, що відбувається сьогодні в Росії, які хотіли б для Росії іншої перспективи, відкритої, демократичної, європейської, сучасної, – усіх цих людей цим рішенням не допускають до виборів», – говорить Явлінський.

У Центральній виборчої комісії наголошують, що російський політик може оскаржити рішення у Верховному суді Росії і має для цього десять днів.

Виборці без кандидата

Те, що Григорій Явлінський не буде допущений до березневих президентських виборів у Росії, стало ясно ще на початку тижня, коли під час перевірки підписних листів виявили брак, який значно перевищував припустимі п’ять відсотків від загальної кількості зібраних підписів. Претенденти-самовисуванці повинні були зібрати до 19 січня два мільйони підписів виборців на свою підтримку.

На думку експертів, Григорій Явлінський був, по суті, єдиним прийнятним кандидатом для ліберально налаштованої частини російського суспільства. Востаннє Явлінський брав участь у президентських перегонах у Росії в 2004 році і тоді набрав майже 6 відсотків голосів.

За словами політолога Олексія Макаркіна, нинішнє зняття Явлінського ставить під сумнів чесність і легітимність майбутніх президентських виборів.
Чесні вибори – це значить не тільки чесно порахувати голоси, подані за обмежене коло кандидатів. Чесні вибори – це ще й максимально можлива політична конкуренція
Олексій Макаркін

«Є люди, які хочуть проголосувати за цього кандидата і які зараз відчують себе обдуреними, ображеними. У нас зараз влада каже, що ми проводимо чесні вибори. Але чесні вибори – це значить не тільки чесно порахувати голоси, подані за обмежене коло кандидатів. Чесні вибори – це ще й максимально можлива політична конкуренція», – каже політолог.

Від «Яблука» ні кандидата, ні спостерігачів

Більшість експертів вважає, що російська влада намагається не допустити проведення другого туру виборів, де кандидат від «Яблука» міг би стати конкурентом нинішнього прем’єра Володимира Путіна.

Крім того, на думку лідера руху «Демократичний вибір» Володимира Мілова, Центрвиборчком таким чином намагається також позбутися спостерігачів-«яблучників», які на минулорічних парламентських виборах працювали найефективніше.
Явлінський – це дуже серйозна загроза для влади з точки зору якості спостереження на виборах
Володимир Мілов

«Зняття Явлінського для Путіна дуже корисне тим, що виборці Явлінського просто не підуть на дільниці 4 березня. І, крім цього, Явлінський – це дуже серйозна загроза для влади з точки зору якості спостереження на виборах. Саме «яблучні» спостерігачі активно виявляли фальсифікації», – каже опозиціонер.

Вимога реєстрації Григорія Явлінського міститься у проекті резолюції мітингу, який російська опозиція планує на 4 лютого в центрі Москви.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG