Доступність посилання

ТОП новини

Рада безпеки обговорює проект резолюції щодо Сирії


У Раді безпеки ООН обговорили проект резолюції щодо Сирії, погоджений керівництвом низки арабських держав та країн ЄС.

У проекті зокрема міститься заклик підтримати план Ліги арабських держав, що полягає у тиску на президента Сирії Башара Асада, аби той подав у відставку. За планом, після відставки Асада країну має очолити тимчасовий уряд, який працюватиме у Сирії до проведення виборів.

Посол Росії в ООН Віталій Чуркін назвав неприйнятними деякі положення проекту резолюції, водночас заявив, що Росія готова брати участь у голосуванні.

Посол Франції в ООН Жерар Аро наголосив під час засідання, що співавтори резолюції були готові до переговорів із представниками сирійської влади, однак реально іншої альтернативи врегулювання ситуації в Сирії не було. «Сирія фактично поринає у громадянську війну. Ми відчайдушно шукаємо якесь політичне рішення, і, на жаль чи на щастя, зараз немає ніякої альтернативи. Рішення пропонує Ліга арабських держав, і послідовно було б підтримати її пропозицію», – зазначив він.

Як повідомили представники Франції та Великобританії, очікується, що резолюцію винесуть на голосування наступного тижня.

Напередодні внаслідок сутичок між протестувальниками й урядовими військами у Сирії загинуло 40 осіб. Загалом за 10 місяців протестів у країні загинуло понад 5 тисяч осіб.
XS
SM
MD
LG