Доступність посилання

ТОП новини

Біатлон: медалі для зарплати


Біатлон залишається єдиним зимовим видом спорту, в якому українці не пасуть задніх. Ще не так давно до цього списку можна було зарахувати фігурне катання, але останні результати не залишають місця для ілюзій. Підтвердженням став чемпіонат Європи, який у неділю фінішує в британському місті Шеффілд.

Найкращий результат серед українських фігуристів показала одиночниця Наталія Попова. У короткій програмі вона була тільки 19-ю, але добре виступила в довільній (восьмий результат) і в підсумку задовольнилася 12-м рядком у протоколі змагань.

Інші українці мають ще гірші результати. 21-м серед чоловіків став Дмитро Ігнатенко, який став першим номером в українському одиночному катанні після завершення кар’єри Антона Ковалевського. До речі, виграв змагання російський олімпійський чемпіон Турина Євген Плющенко, якому цього року виповниться 30. На чемпіонат світу цього року Євген їхати не планує, а метою такого спортивного довгожительства називає виступ на домашній Олімпіаді в Сочі 2014 року.

У змаганнях танцювальних пар Україну представляли одразу два дуети, але підсумок їхніх виступів закономірний – на наступній континентальній першості чекають лише одну українську пару. Американка Шивон Хікін-Кенеді в парі з Дмитром Дунем стали 15-ми, а останніми, 20-ми фінішували Надія Фроленкова і Михайло Касало.

Спортивної пари європейського рівня Україна тепер не має, але українка за походженням Тетяна Волосожар стала чемпіонкою Європи – під російським триколором у парі з Максимом Траньковим. До 2010 року Тетяна виступала за Україну в парі зі Станіславом Морозовим. В останні три сезони спільних виступів ця пара зупинялася за крок до п’єдесталу пошани чемпіонату Європи. Зараз Морозов завершив кар’єру і став одним із тренерів нової пари своєї колишньої партнерки. Власне, у Шеффілді Волосожар і Траньков мали конкурувати зі ще одним «напівукраїнським» дуетом. Та Олена Савченко, яка разом із Робіном Шолкови представляє Німеччину, через травму знялася зі змагань.

Нагороди Брезно-Осрблі

У біатлонному центрі, розташованому неподалік від двох словацьких містечок Брезно та Осрблі, цими днями триває чемпіонат Європи з біатлону. Змагання мають вікові обмеження – у них можуть брати участь спортсмени, не старші 26 років. Водночас першість Старого світу має відкритий статус, і на неї приїздять австралійці, американці та представники інших, часом досить екзотичних неєвропейських країн.

Перші номери більшості провідних збірних континентальну першість ігнорують. Не надто «вписується» вона у щільний графік етапів Кубка світу і підготовки до чемпіонату планети. Натомість Федерація біатлону України з відомих причин надсилає «на Європу» майже всіх спортсменів основного складу, які відповідають віковим критеріям.

Очікуваного результату вдається досягти. Першу нагороду команді принесла 19-річна Ірина Варвинець, яка в спринтерському змаганні юніорок програла лише болгарці Нії Димитровій.

Згодом до справи взялися старші колеги. Артем Прима став срібним призером у чоловічому спринті, пропустивши вперед лише росіянина Олексія Волкова. Менш як дві секунди часу Прими програв ще один українець Сергій Семенов, але цього вистачило, щоб до трійки призерів «вклинився» росіянин Сергій Клячін. У неділю в гонці переслідування українці помінялися місцями – тепер уже Семенов став другим, а Прима четвертим. Натомість Олексій Волков у Брезно-Осрблі став дворазовим переможцем.

Першу золоту нагороду українській збірній принесла Олена Підгрушна. У спринті вона «закрила» всі десять мішеней, і це дозволило отримати комфортну – майже півхвилинну перевагу над іншою українкою Валею Семеренко, яка через два промахи пробігла зайвих 300 метрів.

Наступного тижня в програмі змагань у Словаччині три естафети (змішана, чоловіча і жіноча), а також класичні індивідуальні гонки. Чемпіонат Європи завершиться 2 лютого. Того ж дня у Голменколлені – віддаленому районі норвезької столиці стартує сьомий етап Кубка світу, в якому українська збірна виступатиме напіврезервним складом.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG