Доступність посилання

ТОП новини

У Сирії урядові війська повернули контроль над околицями Дамаска


У Сирії урядові війська повернули контроль над передмістями столиці країни Дамаска. Бої між лояльними режиму Башара Асада силами і повстанцями з так званої Вільної сирійської армії в районі Гута тривали протягом двох днів.

Представник Вільної сирійської армії підтвердив, що танки урядових військ увійшли до цього району, але повстанці ще залишаються неподалік Дамаска. За даними активістів опозиції, 29 січня у Сирії внаслідок насильства загинули близько 60 людей.

Зростання напруженості в країні змусило Лігу арабських держав 28 січня зупинити роботу місії спостерігачів. Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун висловив стурбованість цим рішенням і закликав Асада «негайно зупинити кровопролиття». Натомість міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров розкритикував дії Ліги арабських держав і заявив, що Москва підтримує збільшення чисельності спостерігачів в Сирії.

Вже понад десять місяців у Сирії відбувається придушення військами антиурядових протестів. За останніми оприлюдненими оцінками, у країні загинуло понад 5 тисяч осіб іще станом на середину грудня. Відтоді повідомляли про ще сотні загиблих.

Цього місяця Сирія відкинула вимоги Ліги арабських держав відправити у відставку президента Башара Асада і сформувати перехідний уряд національної єдності.
XS
SM
MD
LG