Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція в Вірменії домагається «зміни режиму»


Провідне об’єднання опозиції в Вірменії, Вірменський національний конгрес, підтвердило в понеділок свій намір за результатами майбутніх парламентських виборів скинути президента Сержа Сарґсяна.

Як заявив заступник голови Конгресу Левон Зураб’ян, це об’єднання розглядає вибори як «платформу для розпалювання всенародного гніву і громадянських протестів проти режиму».

Він також підтвердив, що 18 опозиційних партій і громадських організацій, які входять до об’єднання, вирішили наприкінці минулого тижня разом іти на вибори, призначені на травень.

Водночас, за деякими повідомленнями, між членами Вірменського національного конгресу вже почалися розбіжності і суперечки навколо порядку розташування імен кандидатів у спільному виборчому списку.

Іще в жовтні минулого року лідер Конгресу, колишній президент Вірменії Левон Тер-Петросян заявляв, що його блок намагатиметься здобути в наступному парламенті «вагому присутність», щоб домогтися імпічменту Сержа Сарґсяна «самостійно або в союзі з іншими силами».

Левон Тер-Петросян, перший президент сучасної Вірменії в 1991–98 роках, балотувався й на попередніх президентських виборах 2008 року, на яких програв тодішньому прем’єр-міністрові Сержу Сарґсянові. Опозиція назвала результати виборів сфальсифікованими і влаштувала масові протести, при розгоні яких загинули 10 людей. Спостерігачі назвали ті вибори загалом відповідними демократичним нормам, але при цьому звернули увагу на низку значних недоліків.

Водночас президентські вибори 1996 року, на яких переможцем став Тер-Петросян, теж викликали чимало претензій із боку опозиції до нього і з боку міжнародних спостерігачів.
XS
SM
MD
LG