Доступність посилання

ТОП новини

Модернізована українська ГТС буде ефективніша, ніж російський газогін через Чорне море – єврокомісар


Українська газотранспортна система, модернізована тристороннім консорціумом за участі України, Росії і Європейського Союзу, буде ефективніша, ніж будівництво цілої нової системи газогонів «Південний потік» через Чорне море, яку готує Росія, заявив сьогодні на прес-конференції в Брюсселі єврокомісар із питань енергетики Ґюнтер Еттінґер, як його цитує агентство «Інтерфакс-Україна».

Коментуючи багаторічні наміри про створення тристороннього газотранспортного консорціуму, єврокомісар наголосив, що дійсно б підтримав його, «якщо в довгостроковій перспективі були б чіткі відносини між Україною та ЄС, Україною і Росією плюс тристоронній формат».

Він пов’язав цей тристоронній формат із модернізацією української ГТС. «Ми вважаємо, що в разі вкладення інвестицій газотранспортну систему можна поліпшити та модернізувати», – заявив він.

Водночас єврокомісар особливо наголосив на тому, що тристоронній діалог із цього питання може відбутися лише на основі європейського законодавства, згідно з яким регулюється внутрішній енергетичний ринок ЄС.

Еттінґер також нагадав, що Україна є членом Енергетичного співтовариства, у зв’язку з чим він очікує, що російська сторона «поважатиме взяті Україною зобов’язання».

Росія висловлює зацікавленість у власному контролі над українською ГТС, даючи знати, що в обмін може на певних умовах знизити ціну на свій газ для України. Київ поки виключає таку угоду.

Росія також відкидає норми Енергетичного співтовариства, які, серед іншого, не допускають перебування газовидобувних потужностей і газорозподільчих мереж в одних руках, чого прагне російський «Газпром».
XS
SM
MD
LG