Доступність посилання

ТОП новини

Виборче законодавство створює можливості для маніпуляцій (огляд преси)


Київ – Кандидати у депутати шукають собі місце на мажоритарній мапі України, хоча ЦВК ще не встановила межі округів. Як нагадує газета «Україна молода», виборчі округи поділять лише наприкінці квітня – за півроку до дня голосування. Експерти видання вважають, що принципи нарізання округів не достатньо чіткі й нинішнє законодавство створює можливості для маніпуляцій. За даними журналістів, західні області справді можуть втратити кілька округів. Однією з причин назвуть відтік трудових мігрантів. Зате «додаткові» округи з’являться у великих містах, зокрема у Києві, який за останні десять років значно розрісся. Заголовок статті «ОКРУГліть до перемоги!».

Різке похолодання в Україні знищило майже третину озимих. Тому весняна посівна кампанія обійдеться у рекордну для аграрного сектора суму. У результаті зерно нового врожаю подорожчає щонайменше на 35%. Експерти «Ізвєстій» в Україні» переконані, що нинішня вартість борошна і хліба протримається максимум півроку. А потім, зокрема, батон подорожчає на гривню, а борошно – на 4 гривні.

Земельна реформа в Україні триває вже багато років. Однак, як пише газета «Факти», держава досі не має повної інформації про земельні ресурси, а багато землевласників так і не змогли остаточно оформити своє право власності і отримати необхідні документи. А з січня цього року порядок отримання правовстановлюючих документів зазнав змін. Тепер для перереєстрації земельної ділянки, а також отримання кадастрового номеру або держакту українцям не доведеться звертатися в різні інстанції.

Після виборів оновлена Верховна Рада має ухвалити нове виборче законодавство, переконує газета «Голос України». В ідеалі, на думку журналістів, це має бути кодекс, який раз і назавжди поставить крапку у питанні виборів: і парламентських чи президентських, і місцевих. Про переваги й недоліки чинного законодавства видання розповідає в статті «2012. Щоб сподівання не обернулися зневірою».

У цьому ж числі «Голос України» розповідає історію виникнення «Київського торта». Виявляється, його рецепт з’явився випадково – через помилку кондитерів. Нібито вони підготували для бісквіта партію яєчного білка, але забули вчасно покласти продукт у холодильник. Про те, без яких інгредієнтів неможливий справжній «Київський торт» і який стосунок до нього мала дружба Радянського Союзу з Джавахарлалом Неру, йдеться у сьогоднішньому числі парламентського видання.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG