Доступність посилання

ТОП новини

В ООН зняли вимогу відставки Асада в новому проекті резолюції про Сирію


Дипломати в Раді безпеки ООН розглядають у четвер змінений проект резолюції щодо Сирії, в якому, за повідомленнями, залишилися слова про «повну підтримку рішення» Ліги арабських держав допомогти Сирії вийти з кризи.

Водночас із нового тексту вилучений головний момент плану Ліги арабських держав – заклик до авторитарного президента Сирії Башара аль-Асада передати владу.

Так само в зміненому проекті вже немає прямої згадки й про інші пункти плану ЛАД: про створення уряду національної єдності і про чесні і вільні вибори.

Як вважають, це очевидна спроба здобути підтримку Росії, яка виступила проти первісного проекту резолюції, стверджуючи, що план Ліги арабських держав означав би зміну режиму Асада, якого Росія підтримує.

Іще один зі знятих елементів нового проекту порівняно з попереднім – тепер у ньому нема й заклику до держав-членів ООН не допустити потрапляння до Сирії зброї. Проти цього пункту теж виступала Росія, яка є одним із чільних продавців зброї сирійському режимові.

Щойно в четвер же заступник міністра оборони Росії Анатолій Антонов заявив, що його країна не відмовиться від постачання зброї до Сирії. «Ми не порушуємо ніяких міжнародних зобов’язань, а що не заборонено, те дозволено», – сказав він.

За словами правозахисників, Росія, продаючи зброю Асадові, несе значну частку відповідальності за жорстоке збройне придушення його режимом протестів проти його влади.

За оцінками ООН, іще станом на початок місяця в Сирії було близько 5 тисяч 400 загиблих унаслідок придушення протестів проти влади від березня минулого року. Відтоді повідомляли про ще кількасот убитих, зокрема, про близько 200 смертей лише від неділі.
XS
SM
MD
LG