Доступність посилання

ТОП новини

Європа допоможе Україні стерилізувати безпритульних тварин


Ветеринар стерилізує бездомного собаку в клініці в Києві, 2 лютого 2012 року
Ветеринар стерилізує бездомного собаку в клініці в Києві, 2 лютого 2012 року
Київ – В Україні запрацюють пересувні клініки стерилізації безпритульних тварин – про це в п’ятницю домовилися Міністерство екології України й міжнародна організація Vier Pfoten International («Чотири лапи»), яка фінансуватиме проект. Найближчим часом клініки з’являться в Києві, Донецьку, Харкові і Львові.

Персонал мобільних клінік буде збирати безпритульних тварин, лікувати їх, проводити стерилізацію та щеплення від різноманітних хвороб. Потім тварин повертатимуть на вулиці.

Всього в Україні буде працювати від 4 до 6 таких лікарень. Кожна з них коштує близько 50 тисяч євро, говорить Гельмут Данґлер, виконавчий директор громадської організації Vier Pfoten International. Однак можливість зловживань або витрати коштів не за призначенням він виключає.

«Ми не надаємо коштів органами державної влади, державі, ми приходимо сюди з власним персоналом та власним устаткуванням. Клініки почнуть працювати в найближчі місяці, ми сподіваємося, що в подальшому місцеві громадські організації продовжать роботу з цими клініками. Ми будемо навчати волонтерів та персонал місцевих ветеринарних лікарень».

«Відійти від практики вбивства»

Завдяки міжнародній допомозі проблему безпритульних тварин в Україні вдасться розв’язати за 3-4 роки, стверджує міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський. Головне – відійти від практики вбивства, зазначає він.

«Навіть, якщо десь у містах відбуваються вбивства, то з появою таких клінік та хороших притулків (міністерство виділяє 30 мільйонів гривень на будівництво притулків цього року), ми змусимо змінитися тих керівників міст, які дають такі накази вбивати. У Європі склалося враження, що такі вбивства в Україні – це звичайна практика. Ні, такі мери, які дають такі команди, – це виняток», – сказав Злочевський.

Гуманне вирішення проблеми не вигідне місцевій владі

Насправді безпритульних тварин вбивають практично в усіх містах України, говорить президент Міжнародного товариства захисту тварин «SOS» Тамара Тарнавська. Відбувається це тому, що місцева влада не зацікавлена в гуманному вирішенні проблеми, стверджує вона.

«Є саботаж усіх проектів по милосердному і гуманному ставленню до тварин на місцевому рівні у всіх містах України без винятку, – зауважує Тамара Тарнавська. – Уявіть собі: є комунальне підприємство, яке щороку з бюджету міста отримує постійно кошти. Ці кошти, передбачені, наприклад, на стерилізацію, переважно осідають в кишенях представників комунальних служб, а тваринам готують отруту або набої. Комунальні служби зацікавлені в тому, щоб тварини були завжди на вулицях міста, інакше вони будуть позбавлені статті прибутку».

У європейських країнах безпритульними тваринами займаються не комунальні підприємства, а громадські організації, які обирають на конкурсній основі, говорить Тамара Тарнавська. Так, на її переконання, має бути і в Україні, тоді зловживань у цій сфері не буде.

Захисники тварин стверджують, що останнім часом вбивства безпритульних собак набули масового характеру через намагання влади на місцях «зачистити» підвідомчі території напередодні Євро-2012.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG