Доступність посилання

ТОП новини

У Сирії згадують про роковини трагедії в Хамі і триває насильство


У багатьох містах Сирії сьогодні відбуваються демонстрації на пам’ять про жертв різанини 1982 року в місті Хама, в якій загинули десятки тисяч людей.

При цьому, за словами сирійських активістів, у сьогоднішніх сутичках у країні загинули не менш як 16 людей, із них вісім демонстрантів – одна людина в Хамі, двоє в провінції Дамаск і ще принаймні п’ятеро деінде в Сирії. Іще восьмеро загиблих – військові урядових сил, які ведуть бої в провінції Дераа на півдні країни з так званою «Вільною сирійською армією», яку складають колишні військові, що перейшли на бік демонстрантів.

У лютому 1982 року війська тодішнього президента Сирії Хафеза аль-Асада, батька нинішнього голови держави, придушили повстання у Хамі. За даними правозахисників, внаслідок обстрілу, облоги та подальшого штурму міста загинуло від 10 до 25 тисяч мирних жителів.

Із березня минулого року у Сирії не припиняються акції протесту проти режиму нинішнього авторитарного президента Башара аль-Асада. За оцінками ООН, за цей період у країні загинуло понад 5 тисяч 400 людей станом іще на початок місяця. Відтоді повідомляли про загибель іще кількох сотень людей.
XS
SM
MD
LG