Доступність посилання

ТОП новини

Президент мав би задекларувати те, що він хоче змінити в Конституції – Коліушко


Ігор Коліушко в ефірі Радіо Свобода
Ігор Коліушко в ефірі Радіо Свобода
Занепокоєння в українському суспільстві й в експертному середовищі викликає те, що Президент «не декларує, які зміни він хоче внести в Конституцію». Про це в ефірі Радіо Свобода сказав голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

«Конституційна асамблея – це консультативно-дорадчий орган, від якого мало що залежить. Вона може щось запропонувати Президенту, і він може скористатися або не скористатися цим», – наголосив Коліушко і додав: «Якщо у Президента «є намір якимось чином, скажімо, у неправовий спосіб продовжити своє перебування у владі й внести зміни в Конституцію, які допоможуть цьому (а я не виключаю, що він створює цю асамблею саме з таким «прицілом»), від того, підемо ми всередину чи не підемо, вплинути на це чи заблокувати цей процес ми не зможемо».

Водночас, за словами експерта, працюючи в складі Конституційної асамблеї, є можливість розуміти, в якому напрямку розвивається процес. «Якщо я побачу, що цей орган не несе ніякий конструктив, а готує якийсь неправовий переворот, то я завжди маю можливість вийти з цього процесу і зробити це публічно, і від цього буде більше користі», – сказав Ігор Коліушко.

На його думку, вже давно назріла потреба внести певні зміни до Конституції України. «Необхідно переглянути статтю 22 Конституції України. Нашій країні необхідна децентралізація влади, і тому необхідно внести зміни в Конституцію, щоб полегшити цей процес, зміцнити місцеве та регіональне самоврядування, провести адміністративно-територіальну реформу, забезпечити незалежність судової влади, чого зараз фатально не вистачає, і тут, насамперед, треба внести зміни в статтю 131 Конституції «Склад та повноваження Вищої ради юстиції». Але залишається ще великий комплекс дискусійних питань стосовно напрямку зміцнення парламентаризму і збалансування повноважень Президента та уряду. Тут сьогодні у нас повна невідповідність», – зазначив голова правління Центру політико-правових реформ.

25 січня Президент України Віктор Янукович підписав Указ «Питання формування та організації діяльності Конституційної асамблеї». Згідно з указом, Конституційна асамблея створюється у складі 100 осіб із числа громадян України, які «мають відповідну фахову підготовку та досвід роботи у сфері державотворення і правотворення, мають авторитет у суспільстві та, як правило, не є особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і включаються до складу Конституційної асамблеї за згодою».
XS
SM
MD
LG