Доступність посилання

ТОП новини

Доля України залежить від ролі США (європейська преса)


Преса також попереджає про загрозу енергетичної кризи в Європі у зв’язку з сильними холодами
Преса також попереджає про загрозу енергетичної кризи в Європі у зв’язку з сильними холодами
Прага – У європейській пресі активно обговорюють одну з найновіших публікацій відомого американського політолога Збіґнева Бжезинського, який вважає, що із занепадом США, чого поки що не спостерігається, у світі може настати «глобальний хаос», який посилювали б гострі суперечності між Китаєм, Росією, Індією та Японією. Доля таких держав, що «виживають», як Грузія, Тайвань, Білорусь, Ізраїль, Пакистан, Україна, залежить від глобальної потужності США, вважає Бжезинський. Європейські газети попереджають про загрозу енергетичної кризи в Європі у зв’язку з сильними холодами. Морози, як вважають оглядачі, поставили російський «Газпром» у незручне становище перед Європою.

Австрійська Die Presse аналізує ключову роль США у світі й звертає увагу на одну з останніх статей в американському часописі Foreign Policy відомого американського політолога Збіґнева Бжезинського, який вважає, що зі зменшенням глобальної ролі США, чого поки що не спостерігається, на світ може очікувати хаос, бо «на зміну США як стабілізувальної потуги не може прийти жодна з наявних нині у світі держав». У австрійській газеті звертають також увагу на те, що Бжезинський виділив у своїй статті групу так званих «держав, що виживають», які ведуть eперту боротьбу із сусідами за своє подальше існування. До таких належать, як вказано тут, Грузія, Тайвань, Південна Корея, Білорусь, Україна, Афганістан, Пакистан, Ізраїль та більшість держав Близького Сходу. «Їхню подальшу долю Бжезинський тісно пов’язує зі всесвітньо-історичною роллю США: якщо американці повернуться назад до своїх глобальних зобов’язань, то ці держави, усупереч імперським амбіціям своїх великих сусідів чи регіональних супротивників, могли б вважати себе справді гарантованими щодо незалежності», – зауважує Die Presse. Тут також наголошено на відповідальності США відносно загрози захоплення влади у Пакистані, який має ядерні арсенали, представниками радикальних мусульманських, ісламістських сил.

Лондонська Guardian попереджає, що «морози у Європі погрожують енергетичною кризою», та наголошує, що кількість жертв холодів також неухильно зростає, особливо в Україні. Газета інформує, що морози, які «впали» на Європу з Арктики й Сибіру, є рекордними за останні десятиріччя і призводять до «перебоїв у енергопостачанні, замерзання водогонів, масштабного припинення функціонування шкіл, дитячих дошкільних закладів, летовищ, проблем на транспорті». Тут також наголошено, що кількість загиблих у Європі від холодів уже наближається до 300 осіб. Газета також вважає, що Європі загрожує нова енергетична криза, коли постачання російського газу до низки європейських держав скорочується до третини від запланованих обсягів. У статті наголошено також, що російському «Газпромові» доводиться пояснювати справжні причини спаду газопостачання, бо звалювати все на Україну, яка ніби «відбирає» газ, також не виходить.

Російська «Коммерсант» інформує у понеділок, що «Україна скоротила відбір російського газу, щоб допомогти «Газпромові» забезпечити паливом країни Європи, компенсуючи при цьому нестачу газу зі своїх підземних газосховищ». Тут також зауважено, що глава уряду України Микола Азаров пропонує Москві укласти відповідну угоду щодо цих змін у постачанні газу до Європи.

Вже згадана австрійська Die Presse поряд з інформацією про те, що в Європі від морозів загинуло до 300 осіб, подає також офіційну кількість загиблих від холодів в Україні – 131 особа (станом на неділю; в понеділок, за даними МНС і МОЗ, загиблих уже 135 – ред.). Разом з тим газета зауважує, що реальна кількість замерзлих в Україні «набагато вища», маючи на увазі те, що офіційна статистика загиблих від морозів українців, імовірно, занижена. Раніше європейські видання також звернули увагу на офіційну кількість у сто тисяч бездомних в Україні та зауважили з посиланнями на інші неназвані джерела, що насправді кількість бездомних в Україні щонайменше утричі більша. Тут також ідеться про те, що найбільше замерзає в Україні якраз бездомних людей.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG