Доступність посилання

ТОП новини

Таємний звіт НАТО: Пакистан допомагає талібам


Таліби нібито сподіваються взяти під контроль становище в Афганістані після 2014 року
Таліби нібито сподіваються взяти під контроль становище в Афганістані після 2014 року
У пресу просочився таємний звіт НАТО, з якого випливає, що спецслужби Пакистану допомагають талібам в Афганістані в нападах на іноземні сили. Офіційний Ісламабад таку інформацію заперечує.

Як повідомляють британське видання The Times, а також телерадіокомпанія BBC, НАТО має дані про те, що розвідка Пакистану «втягнута» у діяльність бойовиків талібів. Таліби нібито сподіваються взяти під контроль становище в Афганістані після того, як у 2014 році країну залишать міжнародні сили.

Звіт, частини якого потрапили в пресу, підготували американські оборонні експерти в Афганістані, які передали його в грудні командуванню НАТО. За мандатом Ради безпеки ООН, Альянс командує багатонаціональними Міжнародними силами сприяння безпеці в Афганістані.

Звіт ґрунтується на допитах понад 4 тисяч талібів і бойовиків угруповання «Аль-Каїда». Один чільний представник «Аль-Каїди», зокрема, говорить про те, що в Афганістані навіть дерева не можна посадити без того, щоб про це не чули в Ісламабаді, де знають все про становище в сусідній країні.

Міністерство закордонних справ Пакистану заперечило дані звіту, назвавши його «нісенітницею». Керівник відомства Раббані Кар якраз сьогодні приїхала з одноденним візитом до Кабула, де назвала звіт «старим вином у ще старішій пляшці». Пакистан наголошує, що не втручається у справи Афганістану.

Але пакистанський журналіст Ахмед Рашид не бачить нічого нового в інформації про те, що бойовики мають своїх людей у пакистанських спецслужбах:
Той факт, що цей звіт просочився, думаю, створить фурор
Пакистанський журналіст Ахмед Рашид

«Мені казали американські генерали про те, що вони говорили президентові Джорджу Бушу та керівникові Пентагона Дональду Рамсфельду ще у 2005 році про те, як талібів підтримують у Пакистані. Але тоді Буш це проігнорував. Тут, я гадаю, немає ні для кого нічого нового. Але той факт, що цей звіт просочився, думаю, створить фурор», – каже Радіо Свобода пакистанський оглядач.

«Це не стратегічний аналіз»

Речник Пентагону Джон Кірбі заявив про те, що Сполучені Штати давно стурбовані зв’язками між «елементами» в спецслужбі Пакистану з деякими екстремістськими мережами. При цьому Кірбі наголосив, що в Пентагоні ще не бачили документ, який оприлюднила британська преса.

Речник НАТО в Афганістані підтвердив існування подібного звіту. Він наголосив, що йдеться про огляд свідчень затриманих талібів, а не про стратегічний аналіз.

Офіційний Кабул уже давно звинувачує Пакистан у допомозі талібам. Відносини загострилися у вересні після вбивства колишнього президента Афганістану Бурхануддіна Раббані.У Кабулі вважають, що нападник був пакистанцем і звинуватили Ісламабад у блокуванні розслідування.

З іншого боку, Кабул сподівається на допомогу Пакистану у тому, щоб переконати лідерів «Талібану» взяти участь у переговорах з представниками афганського уряду на теренах Саудівської Аравії. Сьогодні представники талібів спростували повідомлення про свою готовність взяти участь у подібних переговорах.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG