Доступність посилання

ТОП новини

Норвегія: Брейвік вимагає звільнити його негайно


Масовий убивця Андерс Брейвік прибув до суду в Осло, 6 лютого 2012 року
Масовий убивця Андерс Брейвік прибув до суду в Осло, 6 лютого 2012 року
Андерс Берінґ Брейвік, який зізнався у скоєнні масових убивств у липні 2011 року в столиці Норвегії Осло біля урядового будинку та на острові Утея, в молодіжному таборі Норвезької робітничої партії, коли загалом загинуло 77 осіб, заявив у суді, що заслуговує за свої вбивства медалі, і зажадав, щоб суд звільнив його негайно.

32-літній правий екстреміст Брейвік виступив у понеділок на засіданні суду в Осло, на якому були присутні ті, хто вижив після нападів, і родичі загиблих. За словами Брейвіка, він усвідомлює скоєне, але не вважає себе винним. Він наголосив, що його акція була спровокована державною політикою імміграції і була попередженням «для тих, хто руйнує норвезьку культуру і норвезький етнос».

«Я представляю норвезький опір, – заявив Брейвік, – через 10 років норвежці за національністю будуть складати меншість жителів Осло. Ми не збираємося сидіти і дивитися на це, склавши руки».

Попередня психіатрична експертиза дійшла висновку, що на момент злочинів Брейвік перебував у стані неосудності.

Тепер, якщо цей діагноз буде підтверджений, Брейвік уникне тюремного ув’язнення і його відправлять на лікування в закритій клініці.

Зараз він перебуває в одиночній камері у в’язниці Іла і пробуде в ній щонайменше до початку судового процесу 16 квітня. Таке рішення ухвалив суд на засіданні у понеділок за результатами попередніх слухань у справі нападника.
XS
SM
MD
LG