Доступність посилання

ТОП новини

Обгорілих дітей із Львівщини рятуватимуть у США


Трагедія трапилась у гірському селі Долинівка Сколівського району
Трагедія трапилась у гірському селі Долинівка Сколівського району
Львів – Львівські медики борються за життя трьох дітей, які обгоріли вночі 4 лютого під час пожежі у будинку на Сколівщині. Найпізніше у п’ятницю зранку цих діток транспортують літаком у США в Бостонський шпиталь, медики якого погодились безкоштовно лікувати українських дітей. Адже збідніла українська медицина врятувати життя неповнолітніх фактично не може.

Тринадцятирічна Галина Царинська і її одинадцятирічний брат Андрій Царинський, які отримали 80% опіків на тілі, перебувають у дуже важкому стані. Їхній дворічний братик Мар’ян Петришин, який теж перебуває в реанімаційному відділенні у Львівській клінічній лікарні №8, має 40% опіків. Учора у шпиталі помер їхній 63-річний дідусь, який внаслідок пожежі отримав 90% опіків.

Трагедія трапилась вночі 4 лютого у гірському селі Долинівка Сколівського району. Сім’я, рятуючись від лютих морозів, тулилась у маленькому дерев’яному будиночку, де горіла піч. Внаслідок пожежі загинула мама і бабуся трьох діток. Чотирьох потерпілих зі складними опіками одразу ж доставили у львівський шпиталь.

Американські лікарі зголосились безкоштовно лікувати дітей

Опіки, які отримали діти, надзвичайно важкі і врятувати їхнє життя в Україні досить складно. Безкоштовну медичну допомогу зголосились надати американські лікарі найкращого у світі опікового центру у Бостоні. Саме там медики врятували українську дівчинку Анастасію Овчар, яка у 2005 році, рятуючи сестру з пожежі, отримала 80% опіків.

Єдина проблема на сьогодні – якнайшвидше транспортувати трьох діток зі Львова у Бостон. Громада Львова та Львівщини зібрала 100 тисяч доларів, необхідних для авіаперевезення. По суті, голова Львівської ОДА Михайло Костюк змусив заможних підприємців надати гроші на порятунок життя дітей. Адже 6 лютого вдалося зібрати лише половину суми.

На сьогодні гроші перераховано американській фірмі, яка погодилась якнайдешевше з-поміж інших компаній транспортувати обпечених дітей.

За кілька годин 6 лютого дітям виробили закордонні паспорти, нові свідоцтва про народження, відправили їхнього родича у посольство США у Києві, де посол особисто прийняв чоловіка і було безкоштовно надано американські візи для опікуна та дітей.

Начальник відділу закордонної співпраці Львівської міськради Ірина Подоляк розповіла Радіо Свобода, що найпізніше у п’ятницю зранку потерпілих діток транспортують у США.

Тим часом місцева влада і громада просять впливових людей у Вашингтоні посприяти якнайшвидшому прибуттю спеціального літака у Львів. Бо сьогодні дорога кожна хвилина для порятунку життя дітей, які, по суті, залишились сиротами. Діти мають різних татів і жили з мамою, дідусем і бабусею.

Про опіковий центр в Україні лише говорять

Українська дівчинка Настя Овчар у Бостонському опіковому центрі перенесла кілька операцій із пересадки шкіри. Щороку американські лікарі роблять нові пересадки шкіри Насті, бо вона росте і їй потрібна нова шкіра. Після трагедії, яка трапилась з цією дівчинкою, українські професори медицини висували різні версії: якби дитину привезли швидше, а не через чотири години, якби надали першу якісну допомогу, то можна було б лікувати в Україні, якби… Але врятували дитину і повернули до нормального життя лише за кордоном, а нині знову чергова трагедія і знову українська медицина – безсила.

Сім років поспіль на найвищому рівні говорять про необхідність створення в державі потужного опікового центру. Але далі розмов справа так і не зрушилась. Потрібно, за різними підрахунками, понад 50 мільйонів доларів для медичного центру, але бракує не лише фінансів, а передусім розуміння з боку державних мужів і бізнесу.

Щороку в Україні зростає число людей, які отримують опіки різних ступенів. У середньому це понад 50 тисяч осіб на рік і майже тисячу людей не вдається врятувати.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG