Доступність посилання

ТОП новини

Героїчна робота над помилками


Депутат-бютівець Роман Забзалюк
Депутат-бютівець Роман Забзалюк
Депутат-бютівець Роман Забзалюк здійснив хвацький рейд на ворожу територію: розвідав секрети, деморалізував супротивника і, захопивши у ворожих засіках кількасот тисяч доларів, тріумфально повернувся до опозиційних лав. Взагалі, заміна голови фракції БЮТ-«Батьківщина» – з аграрія Івана Кириленка на розвідника Андрія Кожем’якіна – зробила парламент цікавішим, додавши політиці детективності.

Утім, щиро аплодуючи Романові Забзалюку, мушу зазначити, що він героїчно долає наслідки провальної кадрової політики власного партійного керівництва. Ніхто не застрахований від кадрових помилок. Проте БЮТ-«Батьківщина» на цьому тлі вирізняється найбільшою нерозбірливістю.

Напередодні парламентських виборів 2006-го права рука лідера БЮТ Олександр Турчинов сказав: «З таким партійним списком не соромно виходити в люди. Аж душа співає».

Проте невдовзі почалася масова втеча бютівців до очолюваної Януковичем коаліції. Фракція БЮТ почала потроху сипатися. І невдовзі той-таки Турчинов мусив визнати: «Найбільша серед наших помилок – це наші списки. Вони неякісні, оскільки багато випадкових людей примазалося до нашої політичної сили , щоби пролізти до парламенту».

Перевибори 2007-го дали шанс виправити ситуацію. Але шансом не скористалися. Чинний голова групи «Реформи заради майбутнього» Ігор Рибаков став першим депутатом-бютівцем, який підклав свиню Юлії Тимошенко (тоді ще прем’єр-міністр), вийшовши зі складу хиткої парламентської більшості. Тоді заступник голови фракції БЮТ і гуру української дипломатії Олег Білорус прокоментував ситуацію украй недипломатично: «Я знаю лише один превентивний захід – не набирати лайна в список».

Утім, як показали подальші події, до мудрої поради своєчасно не дослухалися. Показово, що досі ЖОДЕН колишній бютівець не вийшов із більшості, протестуючи проти того, як влада повелася із Тимошенко. Навпаки! Питаннями судочинства в президентській канцелярії займається колишній бютівець Андрій Портнов – той самий, який представляв Юлію Тимошенко під час оскарження результатів президентських виборів.

Зараз Юлія Тимошенко закликає своїх соратників: «Візьміть під свій ретельний контроль всіх кандидатів на мажоритарних округах від нашої партії. Не допустіть висунення та обрання випадкових, не перевірених часом та боротьбою, людей, а також підприємців, які планують використати політику для зміцнення свого бізнесу… Поставте надійний захист на мажоритарних округах від кон’юнктурників та людей без цінностей та принципів. У нашій команді більше не мусить бути щурів!».

Бажаю бютівцям нарешті впоратися із цим завданням. Аби їм більше не довелося викривати тих, кого вони самі ж привели до парламенту.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG