Доступність посилання

ТОП новини

Чехи нагородили українських заробітчан за віднайдений скарб


Ідеться про кілька сотень виробів зі срібла вагою до півтонни
Ідеться про кілька сотень виробів зі срібла вагою до півтонни
Прага – Мерія Праги постановила виплатити винагороду трьом українським робітникам, які, працюючи на будівництві, натрапили на великий і цінний скарб. Мова йде про кілька сотень виробів зі срібла вагою до півтонни, серед яких монети, датовані початком 14 століття. Мерія столиці передала цінну знахідку до музею Праги, де зараз готується виставка новознайденого скарбу.

Ця історія тягнеться від осені 2008 року. Троє українських робітників, йдучи вранці на роботу, не підозрювали, яка пригода на них чекає. В одному з районів Праги вони були зайняті на перебудові старого будинку. При демонтажі стіни спочатку на них посипались якісь дивно блискучі камінці, а потім лом вдарив у діжку, з якої полетіли монети й багато інших предметів. Так через багато років закінчилась історія одного з прихованих празьких скарбів.

Українські робітники спочатку повідомили про знахідку свого керівника на будові, а потім викликали поліцію, яка передала скарб на збереження до Музею столичного міста Праги. До знахідки срібних виробів вагою 490 кілограмів входить кілька сотень цінних для чеської культури та історії предметів, розповіла Радіо Свобода директор Музею Зузана Стрнадова.

«Цінність знахідки встановлювалась, з одного боку, як за коштовний метал, а з іншого – оцінювались самі предмети. Особливо високо були оцінені монети. Найстарші з них відносяться до доби чеського короля Вацлава ІV, але є й пруські талери та царські рублі. Скарб взагалі дуже великий, серед інших предметів є кубки, браслети, свічники, але є й срібні заготовки. Тобто, мовиться про кимось захований скарб, мабуть, відразу після війни, тому що деякі предмети були загорнені в газети 1947 року. Будемо ще історію знахідки вивчати. Але головне – ті, хто цей скарб знайшов. Це робітники з України, це чесні люди, які про знахідку повідомили».

«Українські робітники своїм добросовісним кроком збагатили Прагу»

Празька мерія шукала можливих власників скарбу. На думку істориків, ідеться, очевидно, про майно відомого празького ювеліра Йозефа Вокурку. Ймовірно, після комуністичного перевороту 1948 року він сховав своє майно у стіні будинку, а потім емігрував. Зараз скарб офіційно став власністю міста, мерія також вирішила відзначити тих, хто знайшов скарб.

«Пропозицію відзначити робітників подав мер Праги, – говорить радник празької мерії у справах культури Вацлав Новотни. – Ми виходили з того, що вартість скарбу вбула оцінена в 6 мільйонів чеських крон. Протягом півроку, встановленого законом, ніхто не заявив про право на скарб, зараз його передали до музею. За законом, 10 відсотків вартості скарбу, тобто 600 тисяч чеських крон – це нагорода для тих, хто його знайшов. Потрібно відзначити, що українські робітники своїм добросовісним кроком збагатили Прагу предметами, які мають значну мистецьку вартість».

Троє українських робітників дістануть винагороду в перерахунку по 8 тисяч євро кожний. Про цінність знайденого срібного скарбу празька мерія повідомила всю країну, особливо відзначаючи при цьому чесну й достойну працю і поведінку українських заробітчан.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG