Доступність посилання

ТОП новини

Влада Януковича вже не рахує жертв морозів (європейська преса)


Янукович може повторити долю «одного зі своїх попередників – Леоніда Кучми»
Янукович може повторити долю «одного зі своїх попередників – Леоніда Кучми»
Прага – Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський дав зрозуміти польським журналістам, після зустрічі в Києві з Президентом України, що «Янукович не дає надії Юлії Тимошенко» щодо її звільнення найближчими часом з ув’язнення. Оглядачі також наголошують, що Президент Віктор Янукович втрачає все більше друзів України на Заході і повторює тут політичний шлях колишнього Президента Леоніда Кучми, а головна причина – ув’язнення лідера опозиції Юлії Тимошенко. Європейська преса також інформує про сильні морози та про особливу позицію української влада, яка перестала оновлювати інформації про кількість жертв морозів.

Польське видання Krytyka Polityczna вважає, що Президент України Віктор Янукович поставив себе через війну з Юлією Тимошенко у досить складну ситуацію, коли не зважаючи на «батіг» і «пряник» з боку ЄС, тримає свого головного політичного опонента в ув’язненні, чим сильно розлютив американських та європейських політиків. З другого ж боку, як пише польське видання, раптове звільнення Тимошенко лише б підтвердило тезу про політичний характер справи Тимошенко і підлеглість українських судів владі. Тут також наголошено, що врешті Януковичу доведеться щось вирішувати у цій справі, бо інакше «міжнародна ситуація стає все більш невигідною не лише для нього, але, у першу чергу, для України». Йдеться про замороження контактів Заходу з українською владою, і якщо нічого не зміниться, то Янукович повторить долю одного зі своїх попередників – Леоніда Кучми, якого всі «під кінець його президентства почали уникати, як вогню».

Ще одне польське видання – Rzeczpospolita – повідомило, що «шеф польського Міністерства закордонних справ Радослав Сікорський повідомив журналістам після зустрічі з Президентом України Віктором Януковичем минулої середи у Києві, що той «не дав ніяких надій на вирішення справи Юлії Тимошенко» так, як того вимагає міжнародна спільнота. Газета з Варшави цитує слова самого Сікорського журналістам з приводу цієї розмови з Януковичем: «Не виглядало це добре». «Питання є дуже складне, бо в будь-якій іншій державі ми б не могли коментувати вироки суду. Але тут (справа Тимошенко) через невідповідність якості судового процесу демократичним стандартам, що підтверджено незалежними і впливовими інституціями, є поле для висловлювань», – зауважив Радослав Сікорський.

Чеська IDnes інформує, що Дунай замерз, бо стовпчик термометра тут упав до мінус 28 градусів, «а Україна, де вже загинуло від холодів понад 135 осіб, до того ж перестала оновлювати підрахунки жертв морозів у себе вдома». Також повідомляється, що в Керченський протоці між Азовським і Чорним морем, на кордоні між Україною і Росією, «замерзло в льоду понад 130 суден».

Швейцарська Neue Zürcher Zeitung попереджає, що на кінець дня 9 лютого в Європі замерзло понад 500 людей і хвиля морозів продовжує й надалі сильно допікати жителям континенту. «В Україні лютували заметілі й морози, особливо в Криму і на Чорному морі, що змусило владу зупиняти рух транспорту у понад 100 місцевостях… Українська влада більше не інформує про нові жертви холодів з вівторка, нзважаючи на те, що тут їх, на жаль, чи не найбільше», – резюмує Neue Zürcher Zeitung.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG