Доступність посилання

ТОП новини

Азаров вважає формат «3+1» оптимальним для співпраці з Митним союзом


Прем’єр-міністр Микола Азаров знову заявив у суботу, що вважає оптимальним варіантом співпраці України з Митним союзом трьох держав СНД (Росії, Казахстану і Білорусі) пропонований раніше Києвом формат «3+1» (співпраця без вступу).

«Ми запропонували нормальний формат співробітництва: «3+1». Нам кажуть: ні, такий формат нам не підходить. Я сподіваюсь, що такий формат рано чи пізно буде прийнятий, тому що інакше не може бути», – заявив він під час зустрічі з головними редакторами ЗМІ країн СНД, Балтії та Грузії в Києві.

«Три країни для себе сформували договірну базу. Україна в цьому не брала участі, ми ці 120 договорів не бачили і не вивчали, як вони впливатимуть на нас. Ми повинні провести нові переговори і сказати, що, наприклад: ось цей пункт нас не влаштовує, давайте ми з вами з’ясуємо – і вам буде краще, і нам буде корисно. Якщо нам відмовлять, значить, ми на цьому розмову і закінчимо. А якщо ми почнемо процес взаємних переговорів, то крок за кроком будемо рухатись у правильному напрямку. В будь-якому разі, нам не можна нав’язати те, що не відповідає національним інтересам України», – сказав прем’єр, як його цитує урядова прес-служба.

Азаров додав, що Україна зацікавлена у створенні зон вільної торгівлі і з ЄС, і з СНД, а також з іншими країнами. «Ми виступаємо за те, щоб не створювати на кордонах наших держав бар’єрів для можливостей бізнесові розвиватися», – сказав він.

Україна заявила про бажання співпрацювати з Митним союзом Росії, Казахстану і Білорусі за схемою «три плюс один» вустами Президента Віктора Януковича ще в квітні минулого року.

Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра днями вкотре нагадав, що для України неможливо мати зону вільної торгівлі з Євросоюзом, про яку вона прагне укласти договір, і одночасно стати повноправним членом Митного союзу, чого від Києва домагається Москва.
XS
SM
MD
LG