Доступність посилання

ТОП новини

Видатки на оборону в США скоротять за 10 років на півтрильйона


Нью-Йорк – Значне скорочення видатків на внутрішні потреби, урізання оборонних асигнувань передбачає проект державного бюджету США на 2013 фінансовий рік. Він починається 1 жовтня року нинішнього. Проект головного кошторису цієї країни Білий дім надіслав Конгресу.

Проект бюджету оприлюднюють 13 лютого, але суперечки навколо пропозицій Білого дому точаться вже тривалий час. Демократи критикують скорочення соціальних програм, республіканці активно виступають проти зменшення оборонних асигнувань і збільшення податків на заможних американців.

Водночас обидві партії погоджуються з необхідністю скоротити бюджетний дефіцит. «Ми захлинаємося від боргів. Час покласти край цій урядовій практиці»,– заявив Джон Бейнер, спікер Палати представників Конгресу.

Сукупний державний борг Сполучених Штатів – понад 15 трильйонів доларів. Поточного фінансового року дефіцит становить 1,33 трильйона доларів, проект нового бюджету скоротить розрив до 900 мільярдів. Це здійснюють відповідно до закону, ухваленого минулого літа.
Леон Панетта
Леон Панетта

Бюджет Пентагону під ножицями економії

Найбільших скорочень зазнає бюджет Пентагону. Видатки на оборону мають урізати на 500 мільярдів доларів упродовж наступного десятиріччя. Причому це скорочення настане автоматично, оскільки республіканці й демократи у Конгресі досі не домовилися про заходи з економії для військового відомства.
А якщо й далі на домовляться, тоді обсяг скорочень на оборону подвоїться й сягне трильйона доларів на десятилітній період.

Водночас Леон Панетта, міністр оборони, планує скоротити чисельність сухопутних сил на 100 тисяч вояків, закривши більшість американських баз у Європі. Доведеться також відмовитися від будівництва нових кораблів та літаків тощо.

Надсилаючи проект бюджету Конгресу, Президент Барак Обама попередив законодавців про можливість вето.

«Я накладу вето на будь-які зусилля позбутися автоматичних скорочень асигнувань як на внутрішні, так і на оборонні потреби. Легкого виходу з цієї ситуації не очікуйте»,– наголосив Барак Обама.

Загальний обсяг скорочення бюджетних видатків сягає 4 трильйонів доларів. Оглядачі зауважують, що у рік президентських виборів проект державного бюджету для Президента є не лише економічним планом, а й політичним знаряддям у перебігу кампанії за переобрання на другий чотирирічний термін у Білому домі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG