Доступність посилання

ТОП новини

Коли полетить серійний Ан-70?


Росія має намір закупити до 70 літаків Ан-70
Росія має намір закупити до 70 літаків Ан-70
Київ – Україна активізує реалізацію проекту із виробництва військово-транспортних літаків Ан-70. Ця машина, перший випробувальний політ якої здійснили у грудні 1994 року, залишається одним із найкращих літаків у своєму класі, стверджують експерти. Проект створення Ан-70 українське держпідприємство «Антонов» здійснює спільно з Росією. Постачання перших літаків Ан-70 замовникам раніше відкладали.

Україна і Росія вийшли на фінальну стадію реалізації проекту Ан-70. Про це заявив міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко. «Ми вийшли на фінальну фазу, пов'язану із сертифікацією цього літака і його масового виробництва. Ці транспортні засоби потрібні як збройним силам Росії, так і України», – переконував Костянтин Грищенко.

Ан-70 – унікальний літак, придатний для транспортування військових і цивільних вантажів, особливо на непідготовлені аеродроми, розповів Радіо Свобода генеральний конструктор держпідприємства «Антонов» Дмитро Ківа. За його словами, перші літаки для Військово-повітряних сил України і Росії мають бути збудовані вже 2013 року.

«І з точки зору виробництва літаків, і з точки зору випробувань, разом із замовниками із Росії, ми зараз, дійсно, плідно співпрацюємо за цією програмою. Ми зараз виробляємо літак у нас, серійно вже. Ми не просто стояли, ми, на жаль, деякий час втратили. Але ми поліпшили характеристики літака з точки зору використання сучасного обладнання», – повідомив Дмитро Ківа.

За словами Дмитра Ківи, протягом років удосконалення літак Ан-70 вдалося зробити удвічі дешевшим, ніж подібний європейський – Аеробус A400M.

Протягом 3-4 років серійне виробництво літака дійсно зрушиться з місця

Утім, це не додасть літакові комерційних перспектив, вважає військовий експерт Сергій Згурець. За його словами, виробники АН-70 не можуть запропонувати конкурентоздатного обслуговування своїх машин. А майбутнє літака – це перспективи замовлень, наголосив Згурець.
Росіяни будуть головним донором цього проекту
Сергій Згурець

«Свого часу Міністерство оборони України хотіло придбати 10 літаків цього класу, але насправді 2013 року буде закуплено максимум дві машини. Водночас зараз тривають активні переговори з Росією, яка має намір закупити до 70 машин цього класу. Росіяни будуть головним донором цього проекту і протягом 3-4 років серійне виробництво цього літака дійсно зрушиться з місця», – розповів експерт.

У Державному бюджеті України нинішнього року на реалізацію проекту літака Ан-70 передбачили 454 млн. гривень.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG